Начало / Свят / Лекари предписват книги срещу депресия

Лекари предписват книги срещу депресия

Твърдението, че четенето ни свързва със света и ни кара да се чувстваме по-малко изолирани май ще се окаже вярно. Лекари вече предписват книги като лечение на депресивно състояние, съобщи blogs.smithsonianmag.com. Вече функционира нова програма в Обединеното кралство, според която лекарите дават четива, които да помогнат на пациенти, страдащи от лека до умерена депресия.

Рецептата не се носи в аптеката, а местната библиотека или най-близката книжарница. Сред препоръчваните творби са „Overcoming Depression“ от Пол Гилбърт, „Mind Over Mood“ от Денис Грийнбъргър, „Освободи се от страха“ от Сюзан Джефърс, „How to Stop Worrying“ от Франк Талис и др.

Това е един вариантите на библиотерапия. Лекарите препоръчват книги на пациенти, на база на съдържанието и целта на даденото четиво. В идеалния случай страдащите от психически или емоционални разстройства се идентифицират с персонаж, достигат до психологически катарзис и впоследствие до по-рационално мислене, което да доведе до търсене на начин за решаване на проблема. Пациентите се съветвани да комуникират относно това, което са прочели, с практикуващ психотерапевт.

Библиотерапията досега се използваше главно в помощ на деца, които минават през труден период. Препоръчваха се книги, които да помогнат на деца, изгубили родител. Ето, че сега нейната популярност се увеличава. Все още е рано и предстои да разберем дали новото й приложение ще се окаже ефективно.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. Наистина е така, виждал съм хора, които от кабинета на специалиста отиват до книжарницата и взимат по препоръка такива книги.

  2. Стефани

    Което е чудесно. Има толкова книги, които могат да бъдат в помощ на хората, които имат нужда. Не само на тези, които са изпаднали в депресия, но и на онези, на които им престои някакъв избор, които са се отклонили от предначертания си път или просто са изгубили мотивация за развитие.