Начало / Автори / Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.

Известни писатели, които ни напуснаха през 2013 г.

Американският вестник „Лос Анджелис таймс” ни припомня литературни светила, които напуснаха този свят през изминалата вече  2013 г.

Дорис Лесинг. Тя почина на 17 ноември на 94 години. Лесинг, Нобелов лаурет за литература за 2007 г. е една от най-важните фигури на ХХ век в сферата на книгите. Тя остава завинаги в историята със своята класика „Златната тетрадка”.

Елмор Ленард. Ленард почина на 20 август, като беше на 87. Елмор беше известен с криминалните си романи, сред които „Горещо хлапе” и най-вече „Джаки Браун”, по който беше направен филм с участието на Робърт Де Ниро и Самюъл Л. Джаксън.

Уанда Коулман. Тя напусна този свят на 67-годишна възраст, на 22 ноември. Коулман беше поетеса и една от най-видните литературни личности на Лос Анджелис. Тя беше феминистка и активистка за равноправие за чернокожите.

Нед Визини. Визини се самоуби на 19 декември. Той беше на едва 32 години. Писателят беше известен с детските си книги „It’s Kind of a Funny Story” и „House of Secrets”, изготвена заедно с режисьора Крис Кълъмбъс.

Том Кланси. Кланси беше признат майстор на военния трилър. Книги като „Патриотични игри”, „Червеният заек” и „Сянка на честта” го направиха един от най-богатите писатели. Много негови творби са адаптирани в холивудски блокбъстъри. Кланси почина на 1 октомври. Той беше на 66.

Евън С. Конъл. Конъл почина на 88 години на 10 януари. Той публикува 17 книги, най-порулярна от които „Mrs. Bridge”. По нея беше направен филм с Пол Нюман.

Ричард Матисън. Матисън почина на 23 юни, като беше на 87 години. Той беше един от най-важните автори на научна фантастика. Остава запомнен най-вече с романа „Аз съм легенда”, екранизиран 3 пъти.

Иън Банкс. Банкс написа повече от 2 дузини романи, засягащи както социални теми, така и в сферата на научната фантастика. Сред тях „The Crow Road” и „The Wasp Factory”. Незабравим е черният му хумор. Банкс почина на 9 юни, на 59 години, само няколко месеца след като беше диагностициран с рак.

Фредерик Пол. Фредерик Пол беше един от ярките представите на научно-фантастичния жанр през втората половина на ХХ век. Той доживя до 93 години, като почина на 2 септември. Сред известните му книги са „Гейтуей”, „Тунел под света” и др.

Чинуа Ачебе. Ачебе безспорно беше един от най-авторитетните африкански писатели.Той приключи житейския си път на 21 март, на 82-годишна възраст. Остава в историята с романа си „Things Fall Apart”, който дава началото на съвременната африканска литература.

Рут Прауър Джабвала. Тя почина на 3 април. Беше на 85. Най-известната й книга е „Зной и прах”, която й носи „Букър” през 1975 г. Получавала е и „Оскар”-и като сценарист.

Шеймъс Хийни. Хийни беше Нобелов Лауреат за литература за 1995 г. Той беше една от най-ярките фигури на ирландската литература. Последните му думи бяха: „Не се страхувайте!”. Хийни напусна този свят на 30 август. Беше на 74 години.

Винс Флин. Флин ще бъде запомнен с екшън-трилърите за агента на ЦРУ Мич Рап. Той почина на 19 юни, на 47-годишна  възраст след 3-годишна борба с рака на простата. На български са публикувани книгите му „Комбинаторът”, „Лиценз за убиване”, „Власт” и др.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …