Начало / България / „Сестри Палавееви” донесоха ново „Орле” на Алек Попов

„Сестри Палавееви” донесоха ново „Орле” на Алек Попов

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята” на Алек Попов спечели наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“. Призът беше връчен на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” на 12 декември. Това беше ХІІ издание  на конкурса.

Събитието беше сигнализирано от трелите на духовия музикален инструмент хеликон. „Щом един хеликон е в началото на една церемония, в края й нещо трябва да се случи”, оповести водещият Юри Лазаров, перифразирайки известните думи на Чехов. Музикалният дует „Силует” даде интелектуалния тон на вечерта.

В поздравителен адрес, изпратен за церемонията, министърът на културата Петър Стоянович приветства собствениците на  компанията, семейство Панайотови. „Вие се превърнахте в твърдина на модерната българска литература. Рядко имаме шанса да се възхитим на успехите на една семейна книжарска верига, която устоява на несгодите на съдбата в лицето на финансовата криза, или по-лошото – духовната нищета. Наградата на книжарници „Хеликон” е едно истинско благородно начинание. Тя доказва своя престиж през годините” – с тези думи министърът свали шапка на книготърговската верига, чиято награда остана единствената за нова българска художествена проза.

Миналогодишният победител Христо Карастоянов връчи на Алек Попов статуетката  „Орлето на Хеликон”, изработена от скулптора писател Евгени Кузманов. Така авторът на „Сестри Палавееви в бурята” става първият български писател, спечелил за втори път отличието. Преди 11 години Алек Попов получи първата награда „Хеликон” за сборника си с разкази „Ниво за напреднали”.

„Благодаря на журито за липсата на предразсъдъци. Книгата ми безспорно е предизвикателна и предизвиква полемики. Темата й е още болезнена, трудна, не сме на „ти” с нея”, каза награденият. Той благодари на издателите си от „Сиела”, на „Хеликон” и другите книжарници, които са разпространили романа, както и на читателите си, които са подходили без предразсъдъци.

„Мечтая да видя процес на национално помирение, който да ни позволи да вървим напред. Писах първата част на книгата в по-спокойна обстановка. За втората част ситуацията е променена – призраците от миналото се съживяват с неочаквана сила. Това прави задачата ми много трудна, защото писателят се нуждае от историческа дистанция. Историческите рани оживяват и това е плашещо, но и ни казва, че страницата не е затворена и трябва да минем през нея, за да стигнем до по-добро бъдеще” – така Алек Попов направи връзка между събитията около 9 септември 1944 г. и днешните протести срещу правителството.

Романът „Сестри Палавееви в бурята на историята” беше избран от петчленно жури – Калин Донков (председател), Кристин Димитрова, Юри Лазаров, Андрей Захариев и Бойко Ламбовски, между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през тази година. Мотивите му са: „Книгата изпъква с впечатляващия творчески риск да се обърне към една двусмислена в общественото съзнание епоха. Изпъква и с високия художествен резултат от този риск”. Романът е ироничен поглед към партизанското движение и очевидно е обезоръжил журито.

Анкета сред читателите на lira.bg също излъчи Алек Попов за безспорен победител – 55% от участвалите в нея избраха „Сестри Палавееви”.
Председателят на журито Калин Донков заяви в словото си, че членовете му отлично са съзнавали, че имат пред себе си книгите от една добра, благодатна за българската проза година. Журито е направило избора си, след като са прегледани над 100 книги.

„Като човек с достатъчно дълга писателска памет мога да свидетелствам, че в приказките за по-богато литературно плодородие в миналото и за по-висок градус на литературния живот въобще, се съдържа немалко симпатично преувеличение. Години като тази не изобилстват в онова минало и плачът за бъдещето на българската книга, доколкото още може да се чуе, е повече инерционен. В представените през тази година книги се включват творби от немалко различни жанрове, излезли изпод перото и от компютрите на известни съвременни писатели и на дебютанти, създадени с майсторство и отговорност, някои от тях и като част от все по-значителното писателско дело на своите автори. Всяка от тях има свое активно послание към читателя. На десетки от тези книги може да се предскаже добър прием и читателски интерес, а с това – и успех в тяхната културна и хуманистична мисия”, заяви Донков и добави, че литературата не е състезание и не е важно да си пръв и единствен.

От номинираните за наградата тази година двама писатели вече са печелили „Орлето на Хеликон” – Деян Енев (2004) и Васил Георгиев (2011). Интересното е, че две книги на режисьора Людмил Тодоров впечатлиха журито – сборникът „Разкази” и романът „Шлеп в пустинята”. Пет от номинираните книги са издадени от „Сиела”, три от „Жанет 45”. „Труд”, „Изток-Запад”, „Ерго” и „Рива” са с по една.

СЮЖЕТЪТ
Втората световна война е в разгара си, България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия – близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизански отряд. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци.  Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада, а оцелелите намират убежище в Даданския лес….
„Сестри Палавееви” е история за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Романът се продава и като аудио книга, записан от актьора Стоян Алексиев. Очаква се да излезе и втора част – за историята на двете сестри по времето на Студената война.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …