Начало / Свят / Револверът на Дж. Р. Р. Толкин от Първата световна война изложен в музей

Револверът на Дж. Р. Р. Толкин от Първата световна война изложен в музей

Револверът на Дж. Р. Р. Толкин, който той е използвал по време на Първата световна война, е изложен в музея „Imperial War Museum North“ в Манчестър, съобщи „Гардиън“. Оръжието е част от колекцията, с която военният музей ще отбележи 100-годишнината от конфликта. Писателят е служил като офицер по време на Битката при Сома, която продължава от 1 юли до 18 ноември 1916 г. Тогава писателят се заразява с окопна треска и е изпратен в болница в Бирмингам. Именно там започва черновите на книгите си „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Пистолетът „Уебли МК 6“ e бил стандартното лично оръжие за британската армия по онова време. Семейството на автора дава револвера на музея през 1996 г. Като сигнален офицер, Толкин е отговарял за комуникациите на своя батальон. Не се знае дали е използвал пистолета в битка.

Джон Гарт, автор на биографията „Tolkien and the Great War: The Threshold of Middle-earth“, коментира:

„Толкин губи двама от тримата си най-добри приятели при Сома. Той говори за тази загуба в пролога на „Властелинът на пръстените“. Както и останалите от това поколение, той губи и един свят, който е заменен с нов. Може да се каже, че войната е провокирала творческото у него, накарала го е да осъзнае, че иска да пише и че няма време за губене. Неговата страст е била насочена към средновековното, но творбите му отразяват незаличими белези, нанесени от нещата, които е преживял“.

Книги от Толкин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …