Начало / България / За 51,3% от 2018 пълнолетни „мекането” е правилно правоговорно явление

За 51,3% от 2018 пълнолетни „мекането” е правилно правоговорно явление

Според 51,3% от 2018 пълнолетни българи, участвали в национално анкетно проучване за езиковите нагласи към 12 правоговорни отклонения, т.нар. „мекане“ – „пишеме“, „четеме“, „говориме“, е правилно правоговорно явление, съобщи btvnews.bg.

Резултати от проекта „Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език“ представи доц. Красимира Алексова от СУ „Св. Климент Охридски”.

Тя отбеляза, че анкетираните са определили други 11 правоговорни явления високи оценки за неправилност, но за „мекането“ са посочили, че е правилно.

Според проучването явлението „мекане“ разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно, каза доц. Алексова. Тя коментира, че всяко езиково явление, което е масова грешка или повече от хората я допускат, означава, че е езикова тенденция, която много ясно атакува книжовната норма и трябва тези, от които зависи записването, кодифицирането на нормите, да извършат обстойно проучване дали това не е дублет или не става въпрос за промяна на нормата.

За 55% от анкетираните „мекането“ е достатъчно благозвучно и за него се счита, че е говор, типичен за „българския запад – за шопите“, но той е разпространен в три четвърти от българската езикова територия.

Фото: sbj-bg.eu

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …

Един коментар

  1. Истината е следната – благодарение на Кр. Алексова и топлите и контакти със сем. Герджикови е спечелен проект за над 200 000 лева – виж страницата на ФНИ. Темата е абстрактна и позволява с лекота да бъдат изхарчени тези пари. Смешно е да излезеш с проучване на една агенцийка и да променяш нормите, това е абсурд. Отворете граматиката на големия лингвист Петър Пашов, за да видите откога е писал за тези неща. Липса на всякакъв морал и етика в науката е да се обявява азбуката за авторско откритие а Кр. Алексова и колектива й. Особено в науката това си е престъпление. Каквито учените , такива и изследванията им. Позор.