Начало / България / Излезе трета книга от хитовата авторка Джоди Пико

Излезе трета книга от хитовата авторка Джоди Пико

От днес на пазара е третото заглавие за България на хитовата американска авторка Джоди Пико. Тя нашумя у нас с „Десетия кръг“, а слава й донесе „Споделен живот“, в която разкрива тежката история на сестрите Кейт и Ана. В новата й книга „Домашни правила“ отново е описана трагична история на едно дете със заболяване – синдром на Аспрегер,  и сложните му отношения със света и семейството му.

Историята в „Домашни правила“ е инспирана от случка в семейството на самата Пико – осиновяването на братовчед й Дейвид, който е диагностициран с аутизъм. Писателката става свидетел на много трансформации и трудности в живота на момчето, което, подобно на героя от книгата й, също се забърква в неприятности с полицията и съда.

 „Не знам дали е възможно да има честно правосъдие за хора, които са неспособни поради заболяване да комуникират с останалия свят. След този случай реших, че проблемите около аутистите са достигнали някакъв връх и е време да напиша книга по темата. Реших героят ми Джейкъб Хънт да страда от синдрома на Апергер, защото тези хора имат по-малки проблеми в адаптацията си и са със средно или малко над средно ниво на интелигентност“, казва писателката за романа си.

За да добави достоверност в книгата си Пико се среща и с много деца със синдрома на Аспергер и разговаря с техните родители.
Синдромът на Аспергер е кръстен на д-р Ханс Аспергер, който през 1944 описва симптомите му – липса на емпатия, неспособност за създаване на приятелства, провеждане на разговори със самия себе си, обсесия от специфични дейности, недодяланост и т.н.

Джоди Пико е родена на 19 май 1966 г. През 2003 г. получава наградата New England Bookseller Award. До момента са отпечатани над 14 милиона екземпляра от книгите й в цял свят.

„Домашни правила“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …