Начало / Читатели / „Дни от историята на мълчанието” от Мерете Линдстрьом (ревю)

„Дни от историята на мълчанието” от Мерете Линдстрьом (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Мерете Линдстрьом е име, което чувам за пръв път, и дори  да не мога да го произнеса веднага, със сигурност ще го запомня след премиерата на издателство „Книгопис” и след прочита на книгата й „Дни от историята на мълчанието”.  Защото това е жена, написала роман напълно оправдал представата ми за Норвегия – назъбен фиорд, мятащ се като сьомга върху лед, протяжен и същевременно концентриран като саксофона на Ян Гарбарек. Необходимо е да кажа как се чете, повече отколкото какво пише вътре. Темата за мълчанието, достатъчно разнищвана през всички епохи от различни автори, не допуска лесно до себе си. Тук не говорим за религиозно мълчание, нито за конфиденциално пазена информация, а за нещо много по-страшно, от което е изтъкано ежедневието – премълчаването. Възрастна двойка с три дъщери и една домашна прислужница играят на камерна сцена пред очите ни, сякаш без място и време на действието.

Всичко прелива и се разтваря в монолога на съпругата, от нейната перспектива и светоусещане. Които съвсем не са на добрия герой. Тя изнася тежестта и на изпадналия си в деменция мъж, заедно с пораженията от еврейската му младост на изгнаник, плюс собствената й склонност да взема винаги грешното решение.

Светъл лъч в напрегнатата им тишина внася прислужницата от Латвия – страна от Източния блок, избрана да подчертае близостта и различието. Съществува минало което ни застига, особено с напредването на възрастта. И нито подреденият бит, нито щедростта на пространството помагат. Дните от историята се напластяват, епизодите се трупат, хората си пречат. Решението на авторката е повече от красноречиво. Тя изхвърля всеки дръзнал да изговори проблема си – прислужницата се оказва онзи бумеранг, който помита семейството, разпилява го в болезнени спомени и отново го прибира в капсула на гнева и мълчанието.

Очевидно непробиваема като ледник. Позволявам си да разчета действието на романа в контекста на  деянието на Андеш Брейвик, норвежецът който през 2011г. извърши два атентата в Осло. Същата година романът „Дни от историята на мълчанието” получава две престижни награди – на Северния съвет и на Асоциацията на норвежките литературни критици. Признанието на Мерете Линдстрьом  сякаш казва – всички думи трябва да достигат, да въздействат в точното време и да отразяват истинските мисли. Защото от тях зависи животът ни.

„Дни от историята на мълчанието” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …