Начало / Читатели / „Мрак” от Джилиан Флин (ревю)

„Мрак” от Джилиан Флин (ревю)

Мариета ИВАНОВА

През зимата на 1985 г. едно семейство бива брутално избито пред очите на седемгодишната Либи – най-малката дъщеря на Дей. Всичко се променя за нея и брат й. Тя свидетелства срещу Бен, обричайки него на доживотен затвор, а себе си на безпътен живот.

Двадесет и четири години по-късно, когато медийната й слава е избледняла, а парите в банковата й сметка са свършили, Либи Дей се присъединява към любителския Клуб на следователите, изкушена от предложението им за бързи и лесни пари, за да разкрие смъртта на семейството си и може би да оневини брат си. В хода на разследването, обаче истината за онази нощ се оказва шокираща…

Това е сюжетът на новата книга на Джилиан Флин. „Мрак” е разтърсващ и смразяващ с езика си, интелигентен и оригинален. Историята е предадена брилянтно от авторката – несъмнено талантлив разказвач. Флин смесва майсторски настояще и минало, като дава на читателя три различни гледни точки за трагичния завършек на семейство Дей – тези на Либи, Бен и майка им Пати Дей – всеки със свой спомен и версия за случващото се. И тримата герои са раздирани от свои си демони. Пати е самотна майка на четири деца, разорена, с ипотекирана ферма, опитваща да се справи с проблемен тийнейджър. Бен е неразбран. Той е единствен мъж в къща с четири жени, с лоша компания, обвинен, че участва в сатанински ритуали и насилва малки момиченца и принуден да чисти тоалетните в училище. Либи е студена и егоистична, иронична, дори цинична… И тримата предизвикват съпричастност у читателя по свой си начин и повишават неимоверно градуса на напрежението.

„Мрак” на Джилиан Флин без съмнение е майсторски написан. Сравняван с брилянтния „Хладнокръвко” на Труман Капоти, той обещава да е сензация в жанра трилър.

„Мрак“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ee1d574e9971dfe076fca48762464102

Тайванска книжарница продава книги на тъмно

Wuguan Books използва мрака по най-добрия начин „Клиентите ни се съсредоточават по-добре така„, убедена е …