Начало / Свят / Над 40 хил. книги са посветени на Дж. Ф. Кенеди

Над 40 хил. книги са посветени на Дж. Ф. Кенеди

От убийството на президента на САЩ Джон Фицджералд Кенеди преди 50 години в Далас досега са издадени около 40 000 книги. Тази есен излязоха още десетки, които изследват мита „Кенеди“ от всичките му страни, съобщи „Франс прес“. Книга със заглавие „If Kennedy lived“ („Ако Кенеди беше живял“), дори описва онова, което щеше да се случи, ако JFK не беше убит.

Тезата с конспиративна теория е все още е широко отразявана в книгоиздаването, а според анкета на „Галъп“ 61% от американците са на мнение, че Лий Харви Осуалд не е единственият убиец. 35-ият президент на САЩ, който тогава е бил на 46 години, на 22 ноември 1963 г. падна под куршумите на 24-годишния Осуалд, както гласи упорито оспорваното официално разследване. Според три четвърти от американците JFK ще остане в историята като „бележит“ президент, заемайки първо място в списъка на американски ръководители след Дуайт Айзенхауер (1953-1961) според анкета на „Галъп“.

Роден в богато и влиятелно семейство в Бостън, Джон Ф. Кенеди е най-младият президент и първи държавен глава католик, като не завършва първия си мандат, започнал през 1961 г. Този мандат е белязан със Студената война, ракетната криза, провала на операцията в Залива на свинете и програмата Аполо за изпращане на американец на луната. Митът „Кенеди“ се дължи също на модерния стил, намерил широка гласност благодарение на настъплението на телевизията, както и на обаянието на съпругата му Джаки. Съобщението и кадрите със смъртта на президента в откритата лимузина, редом с Джаки в розов тайор на Шанел, са част от колективната памет на света.

Далас, който заради трагичното събитие получава прозвището „Град на гнева“, е подготвил за днес церемония на „Dealey Plaza“, където става убийството, церемония „в чест на живота, мандата и наследството“ на президента.

„Да убиеш Кенеди”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …