Начало / Свят / Колекционер купи за 4 000 долара непубликувана биография на Селинджър

Колекционер купи за 4 000 долара непубликувана биография на Селинджър

Непубликувана биография на известния американски писател Джеръм Дейвид Селинджър (1919-2010) беше продадена на търг в четвъртък от аукционна къща „Swann Auction Galleries” в Ню Йорк за 4 хиляди долара, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Приблизително същата сума очакваха да спечелят организаторите на търга.

Автор на творбата, наречена „Дж.Д. Селинджър: Живот в писане“, е британският литературен критик Йън Хамилтън. През 1987 г. Селинджър чрез съда забранява да се издава книгата на основание, че в нея се цитират непубликувани по-рано негови писма. Тя е била иззета от печатницата и преработена. Новата версия е издадена през 1988г. и се нарича „В търсене на Селинджър“. Хамилтън умира две години по-късно. На търга беше представен един от екземплярите, напечатан за последваща рецензия. На обложката на книгата има печатна грешка – пропусната е буква „Л“ в във фамилното име.

Организаторите отбелязват, че нито едно от съществуващите копия на тази биография никога не е излагано на търг. Настоящото беше с начална цена около 4 4 000 долара. То принадлежи на частен колекционер.

Книги от Селинджър тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …