Начало / Интервюта / Маркъс Зюсак: Книгите на С. Е. Хинтън ме накараха да стана писател

Маркъс Зюсак: Книгите на С. Е. Хинтън ме накараха да стана писател

Маркъс Зюсак е австралийски писател, роден през 1975 година. Той е автор на бестселъри като „Аз съм пратеникът“ и „Крадецът на книги“, които са преведени и на български език. По повод филмовата адаптация на „Крадецът на книги“, която е от скоро в кината в САЩ, Зюсак говори пред bookriot.com.

–––––––––

 За неговото участие в адаптацията на романа:

„Честно казано, само четох сценария. Не завиждах на този, който трябваше да превърне книга от 560 страници в сценарий от 120. Написа го Майкъл Петрони. След това дискутирахме с продуцентите, както и с режисьора Браян Пърсивал. Питаха ме кое е най-важното от книгата, което трябва да бъде показано на филма. Аз им казах няколко неща. Любопитен съм какъв е крайния резултат“.

 

За любимите си филмови адаптации на книги:

„Защо тъгува Гилбърт Грейп“ е една от любимите ми книги. Филмът също е страхотен. Освен това е отличен пример за филм, който в сърцевината си е същия като книгата. Духът й е уловен отлично. Друг добър пример е „Английският пациент“. Има много противоречия затова дали филмът е на нивото на книгата, но на мен ми харесват и двете. Харесва ми много и „High Fidelity“ с Джон Кюсак. Отново добро улавяне на духа на четивото“.

За това как „Крадецът на книги“ се вписва в Холокост канона на литературата и киното:

„Не искам да засягам никого, но ще кажа, че няма много книги и филми, които да описват живота на обикновените германци по онова време. Майка ми и баща ми са ми разказвали истории. Имало е и германци, които не са искали да развяват флага на нацистите. Такива са били доведения баща на майка ми, както и моя баща, който тогава е бил дете. Той също е бил принуден да се присъедини към Хитлеровата младеж. Той не е искал да участва – смятал го е за нещо много скучно. Бягал от занятията и ходил да седи на брега на една река и да хвърля камъни във водата, за да убива времето. Смятам, че пресъздаването на тази гледна точката е най-важната роля, която моята история играе“.

За книгите, които са го вдъхновили да бъде писател:

„Книгите на С. Е. Хинтън ме накараха да стана писател. Прочетох „The Outsiders“ когато бях на 14 години. Спомням си как лежах в леглото и четох. Спомням си жълтата крушка, с която си осветявах. Брат ми се оплакваше, че постоянно държа светло в спалнята и той не може да спи. Като четях Хинтън си казвах: „Знам, че това не се е случило наистина, но аз пак вярвам“. Така осъзнах силата на художествената проза“.

Книги от Маркъс Зюсак тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …