Начало / Свят / Малала Юсафзаи с наградата „Сахаров”

Малала Юсафзаи с наградата „Сахаров”

Младата пакистанка Малала Юсафзаи беше удостоена с престижната награда „Сахаров” за човешки права като признание за борбата й за право на образование за всички деца, момичета и момчета, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

На фона на бурни аплодисменти след обявяването на наградата на Европейския парламент, неговият председател Мартин Шулц нарече 16-годишната активистка „героиня и изключителна млада жена“. „Ти даде надежда на милиони хора“, допълни той.

Малала, която беше придружена от баща си, става 25-ят носител на наградата „Сахаров”. Церемонията се проведе в Световния ден на детето и в присъствието на 21 бивши носители на отличието.

Приемайки наградата „в името на бога“, тя говори за 57-те милиона деца в света, лишени от образование, и изтъкна лишаването на момичетата от право на образование, често заради принудителни бракове, трафик на хора, бедност и сексуално насилие.

„Децата не искат Iphone, Xbox или шоколади. То просто искат книга и писалка“, каза Малала в края на обръщението си, а присъстващите на церемонията евродепутати станаха на крака.

Свързани заглавия

Забраниха автобиографията на Малала Юсуфзай в пакистанските частни училища

Малала Юсуфзай: Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители

Малала Юсуфзай с покана за прием от Елизабет II

Малала Юсуфзай ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство

Простреляната от талибаните Малала Юсуфзай ще публикува мемоари

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …