Начало / Свят / Мемоари на Туве Янсон бяха преиздадени с редки семейни снимки

Мемоари на Туве Янсон бяха преиздадени с редки семейни снимки

Мемоари на Туве Янсон, публикувани преди над 40 години, бяха преиздадени, като този път са добавени редки семейни снимки от личния архив на семейството, съобщи „Гардиън”. Книгата „Sculptor’s Daughter” е публикувана за първи път през 1968 г. Тя е първата за възрастни от скандинавската писателка. Състои се от автобиографични разкази.

Янсон е родена в навечерието на Първата световна война – 1914 г. Тя е дъщеря на финландския скулптор Виктор Янсон и Сигне Хамарстен-Янсон, която е била илюстратор и дизайнер. „Sculptor’s Daughter” е писана 10 години след смъртта на баща й. По същото време работи и върху последната част от детската си поредица за татко Мумин, „В края на ноември”. Впоследствие Янсон пише и други книги за възрастни – сред тях „Лятна книга”, „Sun City” и „The True Deceiver”.

Туве Янсон е финландка, пишеща на шведски. Носителка е на медала „Ханс Кристиан Андерсен” за цялостен принос за 1966 г. Освен писателка е и художничка. На български са преведени книгите й „Лятна книга”, „Пътуване с лек багаж”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Корабът на вселените” и много други. Умира през 2001 г.

Свързани заглавия

Издателство отбелязва 100-годишнината от рождението на Туве Янсон
Туве Янсон: Искам само да живея в мир, да садя картофи и да мечтая

Книги от Туве Янсон тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …