Начало / Свят / Копие от непубликувана биография на Селинджър отива на търг в Ню Йорк

Копие от непубликувана биография на Селинджър отива на търг в Ню Йорк

Нюйоркската аукционна къща „Swann Auction Galleries“ ще предложи на търг непубликуваната биография на знаменития американски писател Джеръм Дейвид Селинджър, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС. Автор на биографията е британският литературен критик Иън Хамилтън.

През 1987 г. Селинджър чрез съда забранява да се издава книгата на основание, че в нея се цитират непубликувани по-рано писма. Тя е била иззета от печатницата и преработена. Новата версия е издадена през 1988 г. и се нарича „В търсене на Селинджър“. Хамилтън умира две години по-късно. Според представители на аукционната къща на търга на 21 ноември ще бъде представен един от екземплярите, напечатан за предстояща корекция.

Организаторите отбелязват, че нито едно от съществуващите копия на тази биография никога не е излагано на търг. Настоящото ще бъде с начална цена около около 6 000 долара. То принадлежи на частен колекционер и се очаква да привлече сериозно внимание, обяснява експертът по литература от ХІХ и ХХ в. в „Swann Auction Galleries“ Джон Ларсън. През последните десетилетия от живота си Селинджър живееше в доброволна изолация в дома си в Корниш, щата Ню Хемпшир и практически не общуваше с никого. След 1965 г. той престава да публикува нови произведения, заявявайки, че предпочита да пише за себе си. Последната му публикувана творба е повест. Той налага забрана за преиздаване на ранните му произведения и пресича няколко опита да бъдат издавани негови писма. Писателят почина на 27 януари 2010 г. на 92-годишна възраст.

Книги от Селинджър тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …