Начало / България / Излезе книга за живота и творчеството на проф. Михаил Арнаудов

Излезе книга за живота и творчеството на проф. Михаил Арнаудов

В книжарниците вече може да бъде намерена книга, посветена на живота и творчеството на известния български литературен историк и критик проф. Михаил Арнаудов. „Един творчески живот” на Искра Арнаудова – снахата на видния литературовед, описва страни от духовния образ на проф. Арнаудов и представя непубликувани досега материали, които допълнително обогатяват историческите факти от този период в родната ни история. Изданието е по повод тазгодишното национално честване на 135-годишнината от рождението на професора.

Книгата проследява хронологично живота му – неговата жизнена среда, бележитите творчески личности, с които той е бил свързан и които, подобно на него, са оставили трайни следи в родната културна история (проф. Иван Шишманов например). Включени са и автентичните изповеди на Арнаудов за неговата политическата дейност, за участието му в кабинета на Иван Багрянов като министър на просвещението (в периода 1 юни – 2 септември 1944 г.), за мъчителните дни на очакване на т. нар. Народен съд, за годините, прекарани в затвора, за срещите му с някои видни политически личности от този период в българската история.

В предговора Арнаудова пише:

„Разказът на професора обхваща не само събитията около 9 септември 1944 г., но и последвалия ги т. нар. Народен съд, за да се спре накрая в спомените си и на годините, преминали в тежки житейски несгоди за самия него, но преди всичко за любимите му съпруга и деца.“

Михаил Арнаудов (1878-1978) е родом от Русе. Той е един от най-известните фолклористи, етнографи, литературни историци и критици у нас. Редовен член на Българската академия на науките, на Украинската академия на науките и на литературната академия „Петьофи“, проф. Арнаудов е и доктор хонорис кауза на университетите в Хайделберг и в Мюнстер.

„Един творчески живот: Михаил Арнаудов отблизо” тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …