Начало / Критика / Защо литературните агенти отказват на писателите?

Защо литературните агенти отказват на писателите?

Знаете ли, че 96% от писателите, които търсят литературни агенти, биват отхвърляни? В обратен ред може да се каже, че едва 4% от авторите си намират агент. Хедър Хъмъл, писател и фотожурналист, обяснява защо се получава така в текст, публикуван в huffingtonpost.com.

1. Не са спазени изискванията за заявка. Всеки литературен агент си има свои изисквания, когато му изпращате заявка. Съветът ми е, преди да изпратите заявка, влезте в сайта на самия агент или организацията, в която работи, и следвайте изискванията стриктно.

2. Объркване на жанровете. Не всички мъже предпочитат блондинки и не всички жени предпочитат високи и тъмнокоси мъже. Това може да се отнесе и до литературните агенти. Да изпратите заявка за романтичен роман на агент, който приема само нехудожествени творби е чиста загуба на време. Използвайте търсачки като „Writer’s Market” и AgentQuery.com, за да изберете точния човек за вашето творчество.

3. Лошо написано писмо със заявка. Много малко от заявките, които получават агентите, са добре написани. Те трябва да отговарят на няколко условия. В първия параграф опитайте да представите главния герой и книгата така, че агентът да се влюби в тях. Но без самохвалство. Вторият е кратко резюме. Не включвайте всеки детайл. В третия параграф представете себе си – какво сте постигнали досега и какво желаете да постигнете в бъдеще. Накрая обяснете защо сте се обърнали към точно този агент, защо смятате, че той е подходящ за вас.

4. Нехудожествената проза е различна от художествената проза. Повечето нехудожествени произведения са написани от писатели в сянка. Защото хората не знаят, че когато се изпраща заявка за нехудожествена творба, се изпращат 3 глави и ревю на темата, на която се пише, а не целия ръкопис. След като се подпише договор за публикуване се довършва книгата. Ревюто включва обзор на темата, подобни вече публикувани заглавия, маркетингова стратегия. Дълго е поне 10 страници. За да кандидатствате за агент в сферата на нехудожествената проза, трябва да можете да го напишете добре. Алтернативата е да наемете професионалист, който да го изготви вместо вас.

5. Правописни и граматически грешки. Това е бизнес, който е базиран на написаната дума. Белезите за неграмотност отблъскват хората. Наемете професионален редактор, който да прегледа заявката ви. Друг съвет, който мога да дам, е да си я прочетете на глас. Не е за вярване колко грешки се откриват, когато нещо се чете на глас.

И бъдете търпеливи. Знам, че сте чели за големи имена, които в началото са били отхвърляни, но те са успели не само заради качествата си, но и заради упоритостта и търпението си.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …