Начало / България / Сборникът „Пряката демокрация на 21 век“ с премиера в „Хеликон-Витоша”

Сборникът „Пряката демокрация на 21 век“ с премиера в „Хеликон-Витоша”

Сборникът „Пряката демокрация на 21 век“ ще бъде представен утре, 13 ноември, в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” от 18,30 ч. Книгата е част от издателската серия  на „Анарес“. Съставител на сборника е Явор Тарински.

В книгата са събрани текстове на активисти и интелектуалци от ХХІ в., целящи да покажат, че пряката демокрация е възможна и в големи мащаби. Те продължават една традиция на хоризонталност и самоуправление, базирана на асамблеи и жребий и твърдят, че тя е не само приложима днес, но и съдържа в себе си решението на кризата, в която се намираме.

Днес е общоизвестно, че хората могат да организират сами своята работа на ниво работно място или част от предприятие. Дори съвременните социолози не само признават този факт, но и посочват, че групи от работници често се справят с работата си по-добре, ако управата им дава повече свобода и не опитва постоянно да ги „насочва”. Но това, което изглежда, че никой не е готов да признае, е капацитетът на хората да управляват своите дела и отвъд много малък радиус.

Всички автори, включени в настоящия сборник се обединяват около идеята, че промяната към система, основана на принципите на пряката демокрация няма да бъде спусната отгоре. Неин двигател са масовите социални движения, които действат на демократични принципи. Това е и една от целите на тази книга – да провокира колективни действия отдолу.

„Пряката демокрация на 21 век“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …