Начало / Свят / Излезе биография на Норман Мейлър

Излезе биография на Норман Мейлър

Биографията на Норман Мейлър е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи британският „Телеграф”. „Norman Mailer: a Double Life” е написана от Дж. Майкъл Ленън – професор по английски в „Wilkes University”. Ленън беше оторизиран в края на 2006 г. да напише книгата от агенцията, която държи правата върху творчеството на известния писател. Творбата е издадена от „Simon & Schuster” и е 960 страници.

Мейлър е една от иконите на американската популярна култура – той е бил писател, биограф, журналист, провокатор, плейбой, документалист на своето време. Правил е и филми. Според творбата, качеството, което го характеризира най-добре, е амбицията. Той е искал не само да бъде най-добрият автор на своето време, но името му да бъде поставяно редом до тези на Достоевски и Толстой. Дори е мечтал в един момент да бъде президент на САЩ, въпреки че политическата му кариера достига само до кандидат за кмет на Ню Йорк, което също не е малко.

Макар да е едновременно активист за различни каузи, защитаващи права и свободи, той е противник на Движението за правата на жените. Мейлър многократно се забърква в скандали и спорове. Счита се първо за романист, но най-големият му принос е в сферата на журналистиката, където изследва американската психика. Пише за Джон Ф. Кенеди, Мерилин Монро, секса, технологиите, търсенето на слава и идентичност.

За подготвянето на книгата Ленън е използвал първоизточника – той е познавал Мейлър 35 години. Говорил е с неговата вдовица Норис Чърч, негови бивши съпруги, приятели, сестра му и всичките му деца. Използва и кореспонденцията на Мейлър.

Книги от Норман Мейлър тук

Прочетете още

Top Down Group 2_WIDE hero

Бразилец и аржентинка посягат към Международния „Букър“ след Господинов

Сред претендентите има и южнокореец Книги за бремето на миналото – така определи участниците във …