Начало / България / Представление по „5-те случая” на Зигмунд Фройд

Представление по „5-те случая” на Зигмунд Фройд

 „КХ – Критика и Хуманизъм”, „Стигмати”, магистърска програма „Артистични психо-социални практики и психодрама” и Център за култура и дебат „Червената къща“ организират представлението „5-те класически случая на Фройд – да затвориш кръга: Човекът вълк (из историята на една инфантилна невроза). То ще състои утре, 12 ноември от 19 ч в Червена зала. 

Представлението е по пети том от минипоредицата: Зигмунд Фройд, „5-те случая” с допълнение от Рут Мак Брънзуик и  послесловот  д-р Давид Иерохам.

„Повтарящ се, плашещ сън с дебнещи вълци… Тълкуването му ще върне двамата участници в приключението, каквото е всяка анализа – терапевт и пациент, – към далечни травми. Кой е човекът в добрите ръце на Фройд? Руснак – на 23 години, интелигентен, син на богат адвокат. Пристига във Виена за консултации, защото тежка невроза го прави неспособен да живее. През 1910 г. Фройд започва анализата му и я води до 1914 г., когато със специална цел я прекратява. Описва я през 1914 г., но дава текста си на издателя едва през 1918 г., а чак през 1924 г. той придобива вида, в който го четем и днес. Подобно на всеки друг от 5-те случая, той съперничи на роман и ни показва гения на Фройд в действие. Пациентът на този случай, отпращащ към темите за кастрацията и първичната сцена, в която дете наблюдава коитус на родителите си, става легендарен и добива прозвището „Човекът вълк”. През своя 92-годишен живот реалната личност неколкократно подновява анализата си. Втори забележителен епизод от нея започва през 1926 г. с даровитата Рут Мак Брънзуик, при която го изпраща самият Фройд, вече болен. Настоящият том ни представя и нейния прочут текст по случая! Талантлив ход от неврозите към психозите и забележително доказателство за значението на пола на психоаналитика. „Човекът вълк” е вероятно най-знаменитият случай в историята на психоаналитичната традиция. Жива плът тупти пред нас, събираща практикуване на лечение, допринасяне към теорията, материал за специалисти, храна за любители на самонаблюдението, удоволствие за читатели от всякакво естество.” Събитие с участието на екипа, създавал и представял всички случаи от минипоредицата, и на приятели с въображение.
Вход свободен

Поредицата „5-те случая” на Зигмунд Фройд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …