Начало / Свят / Забраниха автобиографията на Малала Юсафзаи в пакистанските частни училища

Забраниха автобиографията на Малала Юсафзаи в пакистанските частни училища

Автобиографията на Малала Юсафзаи беше забранена в частните училища в Пакистан, съобщи „Гардиън”. Причината е, че не е отдала необходимото уважение към исляма. Припомняме, че Малала беше простреляна миналата година, след като талибани откриха огън по училищен автобус в страната. След инцидента тя и семейството й живеят в Бирмингам. През октомври излезе автобиографията й „I Am Malala”.

16-годишната Юсафзаи е смятана за героиня заради факта, че се бори за правата и образованието на момичетата в Пакистан. В страната обаче е разпространено мнението, че цялата ситуация около нея е дирижирана от Запада и е с цел да злепостави мюсюлманското общество.
Адеб Джаведани, президент на Асоциацията на частните училища в Пакистан, заяви, че книгата е премахната от библиотеките на всички 40 000 частни училища. Асоциацията апелира и към правителството да я забрани и в държавните учебни заведения. „Всичко за Малала ми стана ясно. За мен, тя представлява Запада, не нас”.

Сред критиките към произведението е, че е споменат пророкът Мохамед без абревиатура, която означавала „мир нему”, която трябвало да се споменава всеки път с неговото име. Освен това Малала защитавала писателя Салман Рушди, който разгневил мюсюлманите с книгата си „Сатанински строфи”. Юсафзаи се обявява и против атаките срещу християните в Пакистан, които са около два милиона. Тя се изказва остро и срещу образователната система в страната, която ограничава достъпа до образование. В Пакистан близо 50% от децата не са завършили дори начално образование.

Свързани заглавия

Малала Юсафзаи: Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители

Малала Юсафзаи с покана за прием от Елизабет II
Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство
Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …