Начало / Свят / Забраниха автобиографията на Малала Юсафзаи в пакистанските частни училища

Забраниха автобиографията на Малала Юсафзаи в пакистанските частни училища

Автобиографията на Малала Юсафзаи беше забранена в частните училища в Пакистан, съобщи „Гардиън”. Причината е, че не е отдала необходимото уважение към исляма. Припомняме, че Малала беше простреляна миналата година, след като талибани откриха огън по училищен автобус в страната. След инцидента тя и семейството й живеят в Бирмингам. През октомври излезе автобиографията й „I Am Malala”.

16-годишната Юсафзаи е смятана за героиня заради факта, че се бори за правата и образованието на момичетата в Пакистан. В страната обаче е разпространено мнението, че цялата ситуация около нея е дирижирана от Запада и е с цел да злепостави мюсюлманското общество.
Адеб Джаведани, президент на Асоциацията на частните училища в Пакистан, заяви, че книгата е премахната от библиотеките на всички 40 000 частни училища. Асоциацията апелира и към правителството да я забрани и в държавните учебни заведения. „Всичко за Малала ми стана ясно. За мен, тя представлява Запада, не нас”.

Сред критиките към произведението е, че е споменат пророкът Мохамед без абревиатура, която означавала „мир нему”, която трябвало да се споменава всеки път с неговото име. Освен това Малала защитавала писателя Салман Рушди, който разгневил мюсюлманите с книгата си „Сатанински строфи”. Юсафзаи се обявява и против атаките срещу християните в Пакистан, които са около два милиона. Тя се изказва остро и срещу образователната система в страната, която ограничава достъпа до образование. В Пакистан близо 50% от децата не са завършили дори начално образование.

Свързани заглавия

Малала Юсафзаи: Заменете оръжията с писалки, танковете с книги, войниците с учители

Малала Юсафзаи с покана за прием от Елизабет II
Малала Юсафзаи ще открие най-голямата обществена библиотека в Обединеното кралство
Простреляната от талибаните Малала Юсафзаи ще публикува мемоари

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1b3c5e96e7abdfd7322b5e9a9cd08247

Дневници на Дарвин изчезнаха от Кеймбриджкия университет

Ценните документи липсват в библиотеката вече 20 години Дневниците, в които присъства и еволюционното дърво, …