Начало / Любопитно / 10 книги, които всяка жена трябва да прочете

10 книги, които всяка жена трябва да прочете

Винаги съществува риск, когато се препоръчват книги само за мъжка читателска аудитория и само за дамска. Но някои от тях са писани сякаш само за женски очи. Предлагаме ви избора на журналистката Сюзан Кауи, публикувала в babble.com своите предпочитания за книги, задължителни за всяка жена.

1. „Алхимикът” от Паулу Коелю. Книга, която ни учи да имаме вяра, никога да не се отказваме и да следваме мечтите си докрай. Всичко това е събрано в интересната и спиритуална история на Коелю.

2. „Дневникът на Ане Франк” от Ане Франк. Много затрогваща история за куража. Малката Ане и нейното семейство се крие от нацистите 2 години в Амстердам.

3. „Forever…” от Джуди Блум. Приказка за една тийнейджърка, на име Катрин, която се влюбва за първи път. Тийнейджърските години никога не са толкова добри, за колкото ги смятаме.

4. „How to Be A Woman” от Кейтлин Моран. Тази книга ни учи да бъдем жени – тук и сега! Изказът на Моран е саркастичен, забавен и интелигентен.

5. „Гордост и предразсъдъци” от Джейн Остин. Главната героиня Елизабет Бенет е изправена срещу проблемите на брака, морала, любовта и предразсъдъците през ХІХ век. Книгата на Остин е една от вечните любовни истории.

6. „The Color Purple” от Алис Уокър. Книга за вдъхновението и преодоляването на насилието, прилагано от мъже върху жени. Има и страхотен филм по тази творба.

7. „Непосилната лекота на битието” от Милан Кундера. Това произведение разказва за Томас, хирург от Чехословакия, неговата съпруга и неговата любовница. Историята ни представя 3 тотално различни гледни точки за любовта.

8. „Вторият пол” от Симон дьо Бовоар. Защото не сме по-ниско от мъжете и трябва да го запомним. Особено, когато искаме увеличение на заплатата! Тази книга предизвиква втората вълна на феминизма. Трудно, но задължително четиво.

9. „The Handmaiden’s Tale” от Маргарет Атууд. Книга, която да ни напомни, че светът, в който живеем, не е толкова зле. Историята е антиутопия, в която жените са репресирани.

10. „Кучката вкъщи” от Кати Ханауер. За да си припомним, че не сме сами. Колекция есета за брака, майчинството, любовта, загубата, работата, живота.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …

Един коментар

  1. Бих добавила към класацията и „Джейн Еър“ на Шарлот Бронте.Мисля ,че това е урок за всяка жена какво е самоуважение.