Начало / Свят / Лин Коуди спечели „Scotiabank Giller Prize”

Лин Коуди спечели „Scotiabank Giller Prize”

Лин Коуди спечели „Scotiabank Giller Prize” – най-голямата канадска награда за художествена проза, съобщи scotiabank.com. Тя беше отличена за своята колекция с разкази „Hellgoing”, публикувана от „House of Anansi Press”. Коуди получи приза на гала вечер, на която присъстваха 500 представители на издателския бизнес, медиите, изкуствата и комуникациите. Церемонията беше излъчена по американския телевизионен канал CBC. Победителката прибави към сметката си 40 000 долара.

Тази година беше отбелязана 20-та годишнина на отличието. Наградният фонд е 50 000 долара – победителят получава 40 000, а останалите финалисти – по 2 500. Екипът на журито, в който беше и Маргарет Атууд, определи творбата на Коуди като „изумителна гама от емоции и наративни стратегии, чрез които са представени завършени и комплексни човешки ситуации. Читателят влиза в нов свят, който наподобява роман или мечта”.

Лин Коуди е канадска писателка и журналистка, родена през 1970 г. Има пет романа, един сборник с разкази и 6 поетични антологии. Пише също ревюта и статии, появявали се в списания като „Saturday Night”, „This Magazine” и „Chatelaine”. Автор е и на няколко пиеси.

Фото: lynncoady.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …