Начало / Свят / Турция отменя закона за Q, X и W?

Турция отменя закона за Q, X и W?

Турция ще отмени закона, който забранява използването на трите латински букви Q, X и W, съобщи БГНЕС, позовавайки се на руския в. „Коммерсант“ .Буквите бяха забранени от „правописния закон“ на Ататюрк, приет през 1928 г., когато Турция премина от арабско на латинско писмо.

Понеже трите букви бяха свръх употребявани в кюрдския вариант на писмеността, решено бе те да отпаднат от държавната азбука, като дори ги обявиха за незаконни – използването на Q, X и W се наказваше с до шест месеца затвор. Законът за трите букви позволи на Ататюрк да преименува кюрдските села и по същество да спре печатането на книги на кюрдски език.
Забраната обаче отдавна е условна – много таксиметрови шофьори използват познатото за туристите „тaxi“, въпреки че по закона би трябвало да се изписва „тaksi“.

През 2003-та на кюрдите бе разрешено да използват кюрдски имена, макар с букви от турската азбука. Сегашното узаконяване на трите букви, макар и да не бъдат включени в турската азбука, означава малка символична победа за кюрдите. Те вероятно ще започнат да преименуват обратно имената на селата, а може да върнат и старите си фамилии.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1570188156

Честит 24 май – нека пишем мъдро и разумно, с любов!

Нали и Ран Босилек така е описал най-скъпоценното, което притежаваме − родната, българска реч: Родна …