Начало / Интервюта / Юлия Прухтович: Четенето изгражда личността и духа на всеки човек

Юлия Прухтович: Четенето изгражда личността и духа на всеки човек

Юлия Прухтович е ръководител на отдел „Човешки ресурси” в ПроКредит Банк, работи в банката от 2001 г. Колкото и клиширано да звучи, в свободното си време обича да пътува и да чете разнообразна литература. Любимото й заглавие сред препоръчаните от ПроКредит Банк книги е „На изток от рая” на Джон Стайнбек.
–––––––––––-

Как се роди инициативата „Препоръчано от ПроКредит Банк”? На пръв поглед банките и художествената литература нямат много допирателни.
–    Всичко тръгна от идеята да обособим библиотечен кът в кафенето на централното управление на банката. Като във всяка библиотека, всеки можеше да избере заглавие, което му допада, и да почете в обедната почивка или да вземе книгата вкъщи. Тази инициатива предизвика засилен интерес и продължихме да допълваме колекцията с нови и нови заглавия. Постепенно колегите започнаха да разменят книги и впечатления за тях. Други наши служители от клонове на банката, доразвиха инициативата, като създадоха свои библиотеки в офисите ни. И така един ден, обсъждайки успеха на тези наши начинания, съвсем спонтанно, решихме, че можем да направим инициатива, която да насърчава четенето извън рамките на банката. Така се роди „Препоръчано от ПроКредит Банк”.

По какви критерии ПроКредит Банк подбра книгите?
–    Книгите, които подбрахме, са любими на малки и големи. Разбира се, всеки има своите предпочитания. Затова се опитахме да препоръчаме на четящата аудитория широк набор от книги – от приказки за малки и големи, през сериозни романи до икономическа литература. Сред изданията са книги като „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, „1984“ на Джордж Оруел и „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров и много други. Всички те са произведения, които служителите на банката сърдечно препоръчват на онези хора, които все още не са имали удоволствието да ги прочетат.

Прави впечатление, че в препоръчителния списък на банката  повечето книги са класически литературни шедьоври, а изданията на финансова тематика са по-малко. Какво е посланието ви с този избор?
–    Художествената литература е по-достъпна и може да достигне до по-широк кръг от хора. Именно поради това решихме да препоръчаме повече такива издания. По никакъв начин не бихме желали да кажем, че дадена литература е по-добра от друга или че трябва да има определено съотношение между прочетената художествена и икономическа. Напротив, ние препоръчваме дадени заглавия, а хората ще направят своя избор.

Защо четенето е ценност за една финансова институция, следвате ли някакъв световен модел?
–    Ние, в ПроКредит Банк,  вярваме, че четенето е сред онези неща, които изграждат личността и духа на всеки човек. Четейки книги, всеки един от нас създава и възпитава у себе си различни качества, които биха му били полезни в живота. Ние, служителите на ПроКредит Банк, в работата си ценим и спазваме няколко основни принципа като отговорност, прозрачност и толерантност. А какъв по-добър начин да срещнеш примери за тези ценности, да отвориш очите си за заобикалящия те свят и да научиш нещо ново от това да прочетеш една хубава книга!

Четящи хора ли са банкерите, какво четат, доколко важна е меценатската дейност за ПроКредит Банк?
–    Не бих могла да говоря за всички банкери, но определено мога да кажа, че моите колеги в ПроКредит Банк са четящи хора. Те са различни като характер и предпочитания, за това не мога да посоча конкретно издание, което им е фаворит. Всеки чете автори, които харесва, или книги, които негов колега и приятел му е препоръчал или просто нещо, което в момента е актуално като заглавие.

Според националната статистика 51% от българското население не са прочели нито една книга през последните 12 месеца. Как гледате на този тревожен факт и има ли той връзка с инициативата да насърчавате четенето?
–    Когато стартирахме инициативата, не бяхме проверили конкретни данни, затова не мога да кажа, че статистиката, която цитирате, е била водеща за нас. Просто искахме да заразим по-широк кръг от хора с нашия ентусиазъм за четене. Ако действително тези данни са верни, има върху какво да се замислим като общество и подобни инициативи като нашата са добре дошли.

Има ли задължителни книги, които човек, занимаващ се с финанси, трябва да прочете? Ако да, кои са те?
–    Не бих могла да кажа, че има такива книги. Хората, занимаващи се с финанси, са като всички останали. И работата в банка е като всички други професии – тя се учи. Този принцип е залегнал и в нашата философия в подбора на служители в банката – за нас няма значение каква специалност и кой университет са завършили кандидатите за работа при нас. Никой не се ражда банкер, счетоводител или инженер. Това се научава, но е важно човек да е отворен за промени, гъвкав и с желание да се развива. А това става и с четене на различни книги. Затова препоръчваме на вашите читатели да посетят книжарници „Хеликон“ и да изберат книга от щанда „Препоръчано от ПроКредит Банк”.

Интервюто взе Румен Василев

Свързани заглавия
Стартира инициативата „Препоръчано от ПроКредит Банк” в книжарници „Хеликон”

Книгите „Препоръчано от ПроКредит Банк” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …