Начало / Критика / Съвети как да поддържате писането си на висока предавка

Съвети как да поддържате писането си на висока предавка

Писането има своите положителни страни, но и своите предизвикателства. Независимо дали пишете книги или блог –  проблемите са универсални. Сайтът huffingtonpost.com ни предлага съвети от няколко млади писатели относно често срещани препятствия, които трябва да бъдат преодолени от тези, които са решили да се захванат с писане.

1. Писателски блокаж/Перфекционизъм

Уинслоу Елиът: „Моята връзка с писането е повече отговорност, отколкото рожба на настроението ми. Това е като успешния брак – има своите проблеми. Те не анулират връзката – те са самата връзка”.

Шийла Хайт: „Ключът е в баланса. Трябва да знам кога да пусна творчеството си „да напусне гнездото”. Използвам инстинкта си – знам кога е готово”.

Бил Бренър: „Ако бързам да напиша нещо, то няма да е толкова изпипано, колкото ми се иска. По-бързо става, ако темата ми е позната”.

Черил Снап Конър: „Гледам да пиша на теми, които имат значение и се стремя да оправдавам очакванията. Понякога личните мнения разрушават самата тема и водят до негативи, но това е животът”.

Илона Шели: „Перфектното не съществува. Това, което е перфектно за един, за друг не си заслужава да се чете. Пишете това, което е близо до сърцето ви и оставете нещата да се развият от само себе си”.

Адриен Монсън: „Ако търсите перфектното постоянно, ще изгубите собствения си глас. Аз прочитам ръкописа си два пъти, след това го давам на по-невзискателни читатели. После го оставям за два месеца. Накрая го чета още веднъж и го изпращам на редакторите”.

2. Страх относно продажбите

Шели: „Като дебютант не мислех, че ще се наложи сама да продавам книгата си. Предполагах, че дистрибуторът ще поеме нещата в свои ръце. Но се старая да предам съобщението си на аудиторията по най-добрия начин”.

Монсън: „Трудно е да продаваш собствената си книга, да караш хората да те харесват. Помагайте на други писатели – те ще са повече от щастливи да върнат жеста”.

3. Силна конкуренция

Елиът: „Имам 3 правила. Първо – пиши това, което обичаш да четеш, не се опитвай да се харесаш на масите. второ – не се състезавай, а напредвай. Трето – напиши повече от една книга. Всяка книга продава следващата”.

4. Намиране на аудитория

Хайт: „Промотирането е ключът – реклама, взаимодействие с читатели, социални мрежи. Не трябва да се спира потокът на комуникация”.
Том Лоуъри: „Започнете с блог. Колкото повече пишете, ставате по-добри. Пишете най-различни статии, като сравнявайте тези, които са подобни, за да следите прогреса си. Ако сте старателни, ще се изкачите по стълбицата в рамките на година”.

5. Изразяване на мислите

Хайт: „Езикът е нещо много мощно – може да се използва за лекуване или разрушение. Използвайте думите позитивно”.

Бренър: „Не се тревожете за мнението на другите. Не се опитвайте да сте съвършени. Изразете мислите си на страницата, пък да видим”.

Конър: „Комуникацията е власт. Писането е начинът да направим разликата и да завещаем нещо на света”.

6. Липса на почивка

Шели: „Намерете разписание, което да работи за вас. Аз обичам да пиша рано сутрин и когато вляза в серия, се събуждам енергизирана от идеи. Намирането на баланс е деликатен момент. Ако пиша, когато нямам енергия, писането ми губи своята страст”.

7. Липса на продуктивност

Елиът: „Изберете си часове през деня, които да посветите на писане. В този период, не позволявайте нищо да ви разсее и откъсне от поставената задача”.

Бренър: „Ако нямаш ентусиазъм за нещо, винаги ще намериш причина да не го правиш. Бъдете себе си. Ако имате желание да пишете по дадена тема, не се колебайте”.

8. Липса на идеи

Конър: „Никога не страдам от този проблем, защото има толкова много неща, които се случват по света. Ние, писателите, правим крачка към оставяне на завет за нашите деца и внуци. Ние сме готови да изкажем мнението и вярванията си публично и да застанем зад тях”.

Свързани заглавия
Съвети за новаци в писането

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …