Начало / Свят / Американец влезе в затвора за невърнат учебник в библиотека

Американец влезе в затвора за невърнат учебник в библиотека

Жител на Коперас Коув, Тексас, САЩ, бе арестуван и влезе в затвора заради невърната книга в библиотеката, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Ей Би Си. Градският съд издал заповед за арест на Джори Йънк защото той не върнал навреме зает от него още през 2010 г. учебник, за да се подготви за изпити по няколко предмета в училище.

Според градските закони, ако в продължение на три месеца след изтичането на допустимия срок за ползване на книга, собственост на библиотеката, тя не се появи там, а човекът не бъде открит от библиотекарите, той може да бъде арестуван. Йънк задържал учебника почти четири години. Всъщност полицията не го е издирвала специално, но когато ученолюбивият тексасец се срещнал с пазителите на реда по друг повод, те спазили процедурата и когато името му изскочило в списъка с нарушителите, те решили да го приберат. Гаранцията за освобождаването му преди съдебното заседание била 200 долара.
Според съдията Бил Прайс толкова строги мерки са необходими, за да не се налага местните хора да се сблъскват с трудности при търсенето на необходимата им литература. „Законът е бил приет защото, за да бъде заменена такава книга, се харчат огромни средства“, подчерта той.

„Разбира се, никой не иска да бъде арестуван само заради невърната навреме книга, но много хора са ужасно сърдити, ако не успеят да намерят в библиотеката необходимата им литература“.

Според местните медии, на другия ден, след като пуснали Йънк, учебникът се появил в библиотеката след близо 4-годишно отсъствие.

Фото: foxnews.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

230857_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (9 май – 15 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 2. Божият ген от Людмила Филипова …