Начало / Автори / Съвети за новаци в писането

Съвети за новаци в писането

Всеки, който се изкушава да започне да пише, изпитва трудности в началото, отбелязва huffingtonpost.com.. Макар художествената проза да дава голяма свобода за действие, има някои правила, които биха помогнали на един начинаещ писател да постигне успех. Ерик Уайт – писател, художник и аниматор,  дава съвети за хора, които смятат да започнат да пишат.

1. Знай аудиторията си. Много често новаците не дефинират своята аудитория и се опитват да пишат за всички. Така историите им са объркани. Не можеш да се харесаш на всички, особено ако едва сега започваш. Знаейки за кого пишеш, умът ти ще е по-подреден.

2. Знай жанра си. Това върви ръка за ръка с предния съвет. Всеки харесва даден тип литература и го търси. Бъди постоянен. Един свръхестествен романтичен трилър рискува да бъде намразен от читатели на три жанра.

3. Създай реални персонажи. Създай герои, които да са нормални хора. Всеки има своите несъвършенства. Триизмерните персонажи се харесват много повече. Ако няма трудност, няма и интрига. Освен това, никой не остава еднакъв през целия си живот. Опитът променя. Направи така, че героите ти да се развиват с времето.

4. Покажи, не казвай. Не трябва разказвачът да казва всичко. Хубаво е нещата да се развиват от само себе си. Разликата е като между това да гледаш филм и някой приятел да ти го разкаже.

5. Придържай се към главния сюжет. Начинаещите имат навика да започват един сюжет, да минават в друг и да забравят първия. Придържай се към главното действие и ако добавяш нови сюжети, свързвай ги с главния.

6. Позволи на сцените да се изиграят сами. Не бързай с приключването на всяка сцена. В живота нещата много често се усложняват. Така трябва да е и в твоята книга. Ако търсиш съспенс, неочакваните обрати са плюс. Но е много лесно да прекалиш с тях, така че внимавай.

7. Научи изкуството на конфликта. Много е важно да изградиш конфликт, който да присъства от началото до края. Няма да постигнеш успех, ако в края на историята персонажите са в същото положение, както в началото. Трябва да има катарзис, необратими промени. Следващият път, когато четеш книга, обърни внимание как авторът се справя с това. Не се страхувай от неуспеха, изучаването на изкуството на конфликта може да отнеме години.

8. Поправяй историята си. Много често с времето се сещаме за нови начини, чрез които да направим сюжета по-интересен. Обърни внимание на този факт. Някои автори предпочитат да напишат книгата и след това „да запълват дупки”, докато други поправят на етапи, като искат всяка част да е перфектна, преди да я приключат. Опитай и двата метода и виж кой работи по-добре при теб.

 

Фото: ccah.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …