Начало / Свят / Новото управление в Иран твърди, че ще ограничи цензурата на книги

Новото управление в Иран твърди, че ще ограничи цензурата на книги

Новото управление в Иран ще вземе мерки за ограничаване на цензурата на книги в страната, съобщи „Гардиън”. Министърът на културата Али Джанати, заяви, че книги, забранени в миналото, ще бъдат разгледани отново. Той допълни, че новите управляващи, начело с президента Хасан Рухани, ще бъдат по-отворени към издателския бизнес. Рухани показва, че е готов за промени – той е провел първия телефонен разговор от страна на управляващ на Иран със САЩ от 1979 г. насам.

Множество известни книги са жертва на цензурата в Иран. Сред тях „Шифърът на Леонардо” от Дан Браун, „Момичето с перлената обица” от Трейси Шевалие, „As I Lay Dying” от Уилям Фокнър, текстове на „Бийтълс” и „Ролинг Стоунс” и много други. Също така творби на местни автори.

Джанати коментира пред местната информационна агенция „IRNA”:

„Тези книги, станали жертва на цензурата и забранени за разпространение, ще бъдат прегледани отново и нови решения ще бъдат взети. Нашият подход към свободата на пресата и книгите, както и към облекчаване на ситуацията на автори и мислители, е различен от този в миналото и скоро резултатите ще се видят”.

По-рано този месец Джанати заяви:

„Тъжен съм, след като научих, че много от забранените книги са цензурирани на базата на лични мнения. Мисля, че дори Коранът, ако не беше с божествен статус, щеше да бъде забранен ”.

Президентът Хасан Рухани каза, че ще ограници цензурата и върху интернет. В Иран е блокиран достъпът до поне 5 милиона уебсайта, включително „Фейсбук” и „Туитър”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …