Начало / Свят / Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка

Марио Варгас Льоса: Убеден съм, че литературата, писана за екрани, ще е конформистка

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса заяви, че има опасност критическият дух да обеднее извънредно много ако новите технологии победят книгите на хартия.Той говори пред журналисти на Международния конгрес на испаноезичната литература в Панама, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

 „Критическият дух, който бе продукт на идеите, съдържащи се в книгите, може извънредно много да обеднее, ако екраните в крайна сметка погребат книгите. Аз съм убеден, че литературата, която ще се пише предимно за екрани, ще е много по-повърхностна, само развлекателна и конформистка“, каза 77-годишният Нобелов лауреат.

Той смята, че трябва да се направи всичко възможно печатната книга да не изчезне. Според него новите технологии налагат нова проблематика по отношение на литературата, но все пак той не се нае да предвижда съдбата на книгите. Международния конгрес в Панама събра около 200 писатели, лингвисти, издатели и експерти от света на книгата. Тазгодишното издание се концентрира върху новите предизвикателства, свързани със съвременните технологии и интернет, които ежедневно печелят терен пред книгите.

Свързани заглавия
Марио Варгас Льоса: Хубавата литература е фундаментална за еволюцията на индивидите
Марио Варгас Льоса се съмнява в творчеството си
8 латино автори, които всеки трябва да познава
10 писатели, които ще се четат и след 100 години

Книгите на Льоса тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …