Начало / Критика / Защо се върнах обратно към печатните книги

Защо се върнах обратно към печатните книги

Пам Алин, писателка и ръководител на литературните организации „LitWorld” и „LitLife”, които се занимават със защита на каузата на четенето, обяснява пред huffingtonpost.com защо се е изоставила четеца за сметка на печатни книги.

„Когато навлязохме в дигиталната ера, аз бях от най-добре адаптиралите се – взех си четец и други устройства. Смятах, че технологията ще ни донесе революция и ще ни покаже нови върхове. Това се оказа вярно. Моята мечта, в крайна сметка, е всяко дете да има максимално улеснен достъп до книгите, каквато и да е тяхната форма. Затова съм поддръжник на е-книгите. Що се отнася лично до мен обаче – не ми харесват чак толкова много. Има някои неща, заради които се върнах към класическия, печатен формат:

1. Липсва ми да се взирам в корицата. И до ден днешен изтръпвам, като си спомня как за първи път видях кориците на „Хрониките на Нарния”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Паяжината на Шарлот”. Случвало ми се е и с други книги. Ако дизайнерът на корицата е добър, тя ми позволява да медитирам върху това, което ще чета.

2. Липсва ми да опознавам с пръсти. Да, знам, мога да гледам цифрите, които номерират на Киндъла. Но не е същото като да хвана с ръце купчината от страници, която ми остава до края на книгата. Помага ми да разбера на какъв етап от произведението съм. Дали мистерията ще се разкрие, колко още ми остава да съм с любимите персонажи и т.н.

3. Липсва ми да разгръщам книгата. Да гледам снимката на писателя на задната корица, резюмето (за какво е книгата) и бележките (на кой друг му е харесала).

4. Липсва ми възможността да видя какво четат другите. Иска ми се да видя какво четат другите, за да мога да започна разговор с тях по темата. Да, феновете на еротични творби като „Петдесет нюанса сиво” се спасиха от това хората да ги съдят от страни, че четат книги със сексуални сцени. Това е положително. Но аз, като почитател на книгите, искам да питам и да ме питат затова какво чета, защото си умирам да поговоря за поредната вълнуваща книга”.

Фото:pamallyn.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

s-o-c-i-a-l-c-u-t-GoFeJMsxAVM-unsplash

12 книги за лятната отпуска

Избираме заглавия за още по-приятни дни Лятото е време за открития – или пък преоткриване …

Един коментар

  1. Белвито

    Много правилно го е казала жената.Подкрепям тезите напълно.