Начало / България / Премиера на „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност” в „Червената къща“

Премиера на „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност” в „Червената къща“

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ представя на 23 октомври (сряда) от 19 ч в Червена зала книгата „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност”. Съставител на сборника е Евгения Иванова. На премиерата ще участват историци и анализатори.

„Колебливата” идентичност на помаците е била досега обект на множество интерпретации: от „помохамеданчването” до новосъздадените „теории” за техния арабски, турски, тракийски или прабългарски произход. Въпросът е дали „колебливата” идентичност поражда версиите за произход или обратното. Дебатът е за това дали „войната” между интерпретациите обслужва определени политически интереси и как изглежда тази война днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …

Един коментар

  1. Що за национални предатели сте Вие? Кой Ви плати за тези смешки дето сте написали в сборника си не почивайки на никакви исторически факти и доказателства? Какво толкова има да се пише то историята си го е показала и доказала помаците са българи ,които насилствено са приели исляма по време на Османското нашествие на Балканите. Всичко останало е спекула и абсолютни измислици на солидно платени и комплексирани уж „учени“.