Начало / Класации / 10-те най-големи партита в литературата

10-те най-големи партита в литературата

Партитата и литературата често вървят ръка за ръка. В сайта huffingtonpost.com Сузет Фийлд, автор и професионален организатор на празненства, ни предлага своите 10 най-вдъхновяващи партита от книги. Повече можете да научите в нейната книга „A Curious Invitation: The Forty Greatest Parties in Literature”.

1. Вечерното парти на Трималхион (Трималчио) в „Сатирикон” от Тит Петроний Арбитер. Едно от най-мащабните вечерни партита в историята на литературата. Гостите се наслаждават на 12 ястия, като дори нарязването на месото е съобразено с ритъма на музиката. В същото време роби танцуват, пеят и рецитират поезията на своя господар.

2. Съботните партита на Джей Гетсби във „Великият Гетсби”. Мистериозният Гетсби събира звезди от „Бродуей” – джаз музиканти, филмови продуценти. Гостите спекулират затова как главният герой се е сдобил с такова богатство. Оказва се, че неговата цел обаче не е да демонстрира своите съкровища, а да спечели сърцето на Дейзи Бюканън.

3. Пирът на война в „Prose Edda” от Снори Стурлусон. В епичната сага на исландския автор Стурулсон са показани в пълния им блясък пировете на викингите. Те се бият през деня и празнуват вечер, отдавайки почит на Валхала.

4. Балът на дукесата на Ричмънд в „Панаир на суетата” от Уилям Текери. Това е истинско празненство, организирано от британската благородничка на 15 май 1815 г. Празнуването е прекратено по-рано от предвиденото, след като Наполеон напада Белгия още същата вечер.

5. Пирът на Сатаната в „Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков. Дяволът, маскиран като мистериозния професор Воланд, е в Москва. Той организира парти за всякакви прокълнати души. Сред тях Калигула, шефът охраната на Иван Грозни и Валерия Месалина.

6. Черно-белият бал в „Underworld” от Дон ДеЛило. Още един случай, в който партито е истинско. То е организирано от Труман Капоти в хотел „Плаза” в Ню Йорк през ноември 1966 г. 500-те гости са от сферата на политиката, шоубизнеса и финансите, включително Франк Синатра и Дж. Едгар Хувър.

7. Пирът на царицата в „Алиса в страната на чудесата и в огледалния свят” от Луис Карол. Алиса намира себе си в гигантска игра на шах. В момента, в който тя заема позицията на царицата, за нея е организиран голям бал. Гостите са животни и растения.

8. Банкетът в „Lights Out in Wonderland” от ДБС Пиер. Габриел Брокуел, нещастният памфлетьор в книгата, е принуден да организира мащабно парти. Гостите са банкери от цял свят, които идват с частни самолети и плащат за входа с диаманти. Празненството включва проститутки, алкохол, наркотици и 12 изискани ястия.

9. Партито в „Степния вълк” от Херман Хесе. Под влиянието на своята нова най-добра приятелка, която е проститутка, героят Хари Халер намира себе си в мащабен бал. Що се отнася до действието в романа обаче, съществената част се случва чак след празненството.

10. Партито за рождения ден на Билбо Бегинс във „Властелинът на пръстените” (Задругата на пръстена) от Дж. Р. Р. Толкин. За своя 111-ти рожден ден, ексцентричният Билбо организира най-лъскавото празненство в историята на хобитите. Финалът на партито е белязан от фантастичните фойерверки на магьосника Гандалф.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …