На фокус
Начало / Свят / Дигитализират цялото творчество на Толстой в Русия, читатели от цял свят помагат като доброволци

Дигитализират цялото творчество на Толстой в Русия, читатели от цял свят помагат като доброволци

В Русия тече проект за дигитализирането на цялото творчество на Лев Толстой, съобщи „Гардиън”. Инициативата, наречена „Всичко от Толстой с един клик“, е водена от музея на писателя в Москва. Така произведенията на един от най-влиятелните автори в световната  литература ще могат да се четат на таблети и смартфони. А това всъщност е крачка към сбъдване на мечтата на Толстой – творчеството му да е достъпно за целия руски народ.

Цялото творчество на класика включва 90-томна колекция, плюс редки писма, романи, дневници и разкази. Те са притежание на музея и неговите наследници.

 „Разбира се, ние знаем, че част от книгите му ги има в интернет. Но повечето ги няма. Ние осъзнахме, че това не е добре. Искаме да бъдем повече насочени към хората, особено младите хора. Искахме да е лесно за тях да видят неговото наследство – достъпно с четци, таблети, телефони”, коментира Фьокла Толстая, пра-пра-правнучка на големия автор.

Една от пречките пред осъществяването на проекта била намирането на редактори за огромната колекция. Читатели от цял свят обаче решили да помогнат като доброволци. Това са хора от Русия, САЩ, Германия, Нова Зеландия, Перу, Тайланд. Голяма част от тях са инженери, компютърни специалисти, доктори, учители, геолози, лингвисти. Те се записали на сайта www.readingtolstoy.ru.

От Руската национална библиотека съобщиха, че 90-те тома са вече дигитализирани, макар още да не са достъпни като е-книги.  От музея на Толстой заявиха, че са изключително приятно изненадани от факта, че хиляди хора са се записали като доброволци в помощ на инициативата за едва 10 дни.Творчеството на Толстой ще бъде достъпно на tolstoy.ru.

Лев Толстой е роден през 1827 г. Една от най-важните фигури в руската литература. Автор е на вечни романи като „Война и мир”, „Ана Каренина”, „Възкресение” и др. Освен писател е и философ и социален реформатор. Умира през 1910 г.

Книги от Лев Толстой тук

Прочетете още

9a4ff6717175ebd6dd534c198131ea21

Дан Браун празнува 60, Ричард Бах докосва като чайка 88

Все чудесни писатели са родени през юнските дни Авторите, които са рожденици, са все наши …