На фокус
Начало / Свят / Един на всеки 10 жители на Исландия публикува книга

Един на всеки 10 жители на Исландия публикува книга

Исландия преживява бум в сферата на литературата. Макар това да е малка държава, с население едва 300 000 души, един на всеки 10 публикува книга, съобщи Би Би Си. Това означава, че в страната има повече издадени книги и повече писатели на глава на населението от навсякъде другаде по света.

Фактът, че авторите в страната не печелят много, не ги спира. Агла Магнусдотир, директор на Центъра за литература в Исландия, коментира:

„Тук писателите са уважавани.Живеят добре. На някои дори им плащат. Те пишат всичко – съвременна сага, поезия, детски книги, еротична литература. Но най-големият бум е в криминалното писане”.

Халгримур Хелгасон, комедиант, художник и писател, смята, че финансовата криза, започнала през 2008 г., донякъде е помогнала за литературното оживление. Тя върнала исландците обратно на земята.

„Вече не сме толкова самодоволни. Артистичните хора се събудиха и започнаха да работят. Кризата провокира артистите у нас така, както Тачър го направи в Обединеното кралство. Ние адресираме и политиката. Не пишем само саги”.

Понякога огромното количество писатели в страната затруднява издателите. Те не винаги успяват да публикуват всичко навреме и да подпишат адекватни договори с авторите. Книгите обаче са едни от най-често подаряваните подаръци. Освен това, където и да отиде човек, винаги има литературен каталог, който да разгледа.

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …