Начало / Свят / Един на всеки 10 жители на Исландия публикува книга

Един на всеки 10 жители на Исландия публикува книга

Исландия преживява бум в сферата на литературата. Макар това да е малка държава, с население едва 300 000 души, един на всеки 10 публикува книга, съобщи Би Би Си. Това означава, че в страната има повече издадени книги и повече писатели на глава на населението от навсякъде другаде по света.

Фактът, че авторите в страната не печелят много, не ги спира. Агла Магнусдотир, директор на Центъра за литература в Исландия, коментира:

„Тук писателите са уважавани.Живеят добре. На някои дори им плащат. Те пишат всичко – съвременна сага, поезия, детски книги, еротична литература. Но най-големият бум е в криминалното писане”.

Халгримур Хелгасон, комедиант, художник и писател, смята, че финансовата криза, започнала през 2008 г., донякъде е помогнала за литературното оживление. Тя върнала исландците обратно на земята.

„Вече не сме толкова самодоволни. Артистичните хора се събудиха и започнаха да работят. Кризата провокира артистите у нас така, както Тачър го направи в Обединеното кралство. Ние адресираме и политиката. Не пишем само саги”.

Понякога огромното количество писатели в страната затруднява издателите. Те не винаги успяват да публикуват всичко навреме и да подпишат адекватни договори с авторите. Книгите обаче са едни от най-често подаряваните подаръци. Освен това, където и да отиде човек, винаги има литературен каталог, който да разгледа.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

202009141517110355

„Хеликон-Троян“ се вписа в Празника на сливата!

„Хеликон – Троян“ отвори врати! На ул. „Васил Левски“ 42, близо до моста над река …