Начало / Интервюта / Елинор Катън: Не може да се определи конкретно как една книга превъзхожда друга

Елинор Катън: Не може да се определи конкретно как една книга превъзхожда друга

Елинор Катън спечели авторитетния приз „Букър” за своята книга „The Luminaries”. Катън получи приза на церемония късно снощи. Тя се превърна в най-младата носителка на отличието – на 28-годишна възраст. Освен това нейната е и най-дългата книга, награждавана с „Букър” – 832 страници. За триумфа си и своя роман писателката от Нова Зеландия говори пред Би Би Си.
––––––––––

Не очаквахте, че това ще се случи, нали?
–    Събудих се тази сутрин и още се опитвам да осъзная какво се случи снощи. Никой не може да очаква. Литературата е много субективна. Не може да се определи конкретно как една книга превъзхожда друга. Надяваш се журито да осъзнае какво означава за теб това, което си написал.

Те бяха потресени колко добра е историята – поставена през 60-те години на ХІХвек в Нова Зеландия. Бихте ли ни дали малко повече информация за обстановката, ситуацията, в която се развива действието?
–    Разбира се. От една страна книгата ми е типичната мистерия с убийства. Действието се развива в период, в които всички ги тресе треска за злато. От друга страна книгата е структурен експеримент. Има и астрологична насоченост – всеки от главните герои е огледало на своя зодиак.

Структурата на главите ни показва, че те са част от нещо по-голямо, което лежи по-дълбоко.
–    Опитах се да внедря различни елементи в книгата. Целта беше да се получи едно преживяване, пречупено през няколко призми.

Това, което споделиха представителите на журито е, че нещо ги е карало да четат отново и отново твоя роман. Били го чели 3 пъти. В основата на книгата е сблъсъкът между ценности и цена. Какво ще кажете за този конфликт?
–    Това е идея, която взех назаем от един брилянтен писател – Луис Хайд. Негова е прекрасната книга „The Gift”. Тази книга беше много важна за мен при писането на моята. В период, в който всички се стремят към злато, е важно да се обърне внимание на ценностите. Важно е не само да се взима, но и да се дава.

Това е мотото на книгата, нали?
–    Може да се каже. Личи в поведението на персонажите.

Вие описвате една черта на хората – търсене на нови предизвикателства, на новия свят, на забогатяване, на нови възможности – която е толкова типична за човечеството.
–    Това е в основата на Треската за злато. Мислиш си как можеш да изкопаеш богатството си буквално от земята. Така можеш да изградиш съвсем нова личност от себе си. Това е толкова заразителна идея. Тя е заразявала хората с векове.

Какво бихте казали на хората, които ще си кажат: „О, 832 страници, не съм сигурен, че мога да се справя”. Какво послание ще отправите към тях?
–    Нека четат толкова страници, колкото е една стредностатистическа книга. Тогава да преценят дали да продължат нататък.

Свързани заглавия
28-годишната Елинор Катън взе „Букър” с роман от 800 страници
Елинор Катън: Сякаш ме удари бяла стена

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …