Начало / България / Почина Николай Петев

Почина Николай Петев

След тежко боледуване днес почина председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, съобщи БГНЕС. 62-годишният Петев бе и депутат от Коалиция за България.

Писателят и литературен критик Николай Петев е роден през 1951 г. Завършил е институт в Лвов, СССР. Автор е на книгите: „Тук, във времето“ (1982 г.), „Поезия и позиция“ (1984 г.), „Фарът и неговият пазач“ (1989 г.), „Зад завесата на политическия театър“ (1997 г.), „Не ме ли помниш“ (2011 г.)
Носител е на Националната Ботевска награда, на сръбския приз „Арка“ на едноименното издателство в западната ни съседка /2007 г./, на руския – „Имперска култура“ /2008 г./ Негови книги са преведени в Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша.
Трети мандат е председател на Съюза на българските писатели.

В едно от последните си интервюта по повод борбата с коварното онкологично заболяване Николай Петев сподели:

„Битката с рака е борба на духа. В това „канадско надделяване“ вярвам, че ние ще победим. Научих, че не трябва да се предаваме. Някаква болка? Хората са ги ранявали, а те са се сражавали… Ние да не сме слабохарактерни. Когато ти кажат, че имаш живот само месец, душата ти пораства… Или поне така си мисля. „

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …