Начало / Класации / 10-те най-добри писатели – герои на романи

10-те най-добри писатели – герои на романи

В своята читателска рубрика „Readers suggest the 10 best … ” („Читателите предлагат най-добрите 10“), британското издание „Гардиън” този път публикува най-добрите 10 писатели, които са герои в романи. Предложенията са на читатели на вестника. Персонажите не са класирани в определен ред.

Самсон Янг в „London Fields” от Мартин Еймис. Често феновете на Еймис определят тази негова книга от 1989 г. за най-добрата му. В черната комедия Янг е американски писател, който не може да сътвори нищо от 20 години, а отгоре на всичко е неизлечимо болен.

Натан Цукерман в няколко книги на Филип Рот. Цукерман се появява в творчеството на Рот в продължение на 30 години. Ако се вгледате внимателно, той е другото аз на популярния автор. Книги с негово участие са „Американски пасторал”, „Човешкото петно”, „Призракът излиза” и др.

Грейди Трип от „Wonder Boys” от Майкъл Шейбон. Прототип на Трип е професор в университет, преподавал на Шейбон. През 2000 г. персонажът беше изигран от актьора Майкъл Дъглас в екранизацията на творбата.

Разказвачът без име в „At Swim-Two-Birds” от Браян О’Нолан. Разказвачът в тази метафизична книга е студент по ирландска литература, който ни разказва 3 различни истории. Персонажи създават персонажи, които се сблъскват.

Роджър Уейд в „Дългото сбогуване” от Реймънд Чандлър. В този роман от поредицата за Филип Марлоу – Уейд е образ, подобен на Чандлър – алкохолик, който е написал редица успешни книги, но изпитва трудност с вдъхновението си на стари години.

Хенри Бек в творчеството на Джон Ъпдайк. Бек се появява в няколко творби на Ъпдайк, сред които „Bech: A Book”, „Bech Is Back” и „Bech at Bay”. Приятен и хумористичен персонаж, много напомнящ на самия Ъпдайк.

Гордън Комсток в „Keep the Aspidistra Flying” от Джордж Оруел. Комсток работи в книжарница и се опитва да напише своя шедьовър, който да развенчае „Богът на парите”. Оруел определя тази си творба като социополитическа.

Килгор Траут в книги на Кърт Вонегът. Траут се появява в доста творби на Вонегът, включително „Кланица 5” и „Времетръс”. Последното му участие е в „Закуска за шампиони”. Подцененият автор на научна фантастика редовно се изправя пред различни препятствия.

Мишел Уелбек в „Карта и територия” от Мишел Уелбек. Уелбек включва себе си като персонаж, партньор на фиктивния фотограф Джед Мартин. Експериментът е успешен, впечатлява читатели и критици и носи на автора приза „Гонкур”.

Стивън Дедалус в няколко книги на Джеймс Джойс. Дедалус присъства в няколко книги на Джойс, но образът му е познат най-вече от класиката „Одисей”. Името му е взаимствано от героя от древногръцката митология Дедал. Доста често се отбелязват прилики между Дедалус и Джойс.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …