Начало / Свят / 73% от читателите си купуват книги от традиционните книжарници

73% от читателите си купуват книги от традиционните книжарници

Класическата търговия с книги все още играе много важна роля, показа проучване на IT съюза Bitkom, огласено на 65-я Панаир на книгата във Франкфурт, който се провежда от сряда до неделя тази седмица. 68% от запитаните са отговорили, че си купуват книги след препоръки на приятели и познати. 44% купуват, след като са се ровили по лавиците в книжарница. 29% се ориентират по съвет, получен от книжар. 27% имат за ориентир референциите в онлайн магазините, съобщи „Ди пресе”.

Печатните книги са атрактивни и за децата и тийнейджърите, гласи друго изследване, поръчано от издателствата за младежка литература и Германския борсов съюз на търговците на книги. Данните за федералната република са оптимистични: през 2012 г. 14,3 млн. души са купили средно по 4,8 детски или юношески книги.

61% от германците смятат книгата за важна част от живота си, показа трето проучване, проведено  в рамките на кампанията „Внимание! Книга!”. За всеки втори от анкетираните книгата е като добър приятел. 45,5% от младите хора от 14 до 19 г. също са подчертали колко важно за тях е писаното слово.

Една от най-важните теми на панаира е бъдещето на класическите книги, което е все по-застрашено от електронната търговия. Отчита се обаче фактът, че новите книги стигат най-бързо до читателите чрез традиционните книжарници, където могат да се разгледат, коментират и където текат премиери.

Най-големият световен книжен форум тази година е със 7300 участници, поканените автори са около 1500. Бразилия е страната гост, а очакваните посетители са 280 хил. души.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …