Начало / Автори / 10 велики писатели, които не са получили Нобелова награда

10 велики писатели, които не са получили Нобелова награда

Вчера, 10 октомври,  Алис Мънро получи Нобелова награда за литература. Това е огромно признание за постижения на писателката. Има обаче и велики автори, които, умишлено или не, са пропуснати от Шведската академия. Представяме ви 10 такива примера, публикувани от британския „Телеграф”.

Лев Толстой. Става нещо като скандал, когато Толстой не получава Нобелова награда през 1901 г. 42.-ма шведски автори и хора в сферата на изкуствата му изпращат писма, в които му съобщават колко съжаляват, че той не е получил приза. Толстой отговаря, че се радва, че не го е получил, защото голямата парична премия можела да му донесе само зло.

Марсел Пруст. Процесът около номинирането на кандидати за Нобелова награда е много мистериозен и се пази в пълна тайна. Очевидно е обаче, че Пруст е бил прекалено екстравагантен за вкусовете в Шведската академия.

Джеймс Джойс. Джойс, автор на може би най-важния роман на ХХ век – „Одисей” , е пропуснат. Може би „Бдения над Финеган”е причината.

Вирджиния Улф. Само 13 жени са получили Нобелова награда за литература в 112 -годишната история на отличието. И брилянтната представителка на модернизма Вирджиния Улф не е сред тях.

Хорхе Луис Борхес. Счита се, че причината Борхес да не получи признанието е близостта му с различни диктатори, сред които Пиночет в Чили, Франко в Испания и Видела в родината му Аржентина. Писателят често се шегувал: „Онези хора в Стокхолм май си мислят, че вече са ми дали една награда”.

Владимир Набоков. Набоков е номиниран през 1974 г., но губи от двама шведи – Ейвинд Юнсон и Хари Мартинсон. Седем пъти швед е печелил отличието – повече от представители на всяка друга страна.

У. Х. Одън. Одън е номиниран от Даг Хамаршелд. В едно представяне на превод на Хамершелд обаче Одън си позволява да го критикува, което настройва Шведската академия срещу него.

Примо Леви. Леви е номиниран, когато е на 67-годишна възраст. Може би са сметнали, че е прекалено млад, за да бъде победител. За съжаление, скоро след това Леви умира. Най-младият Нобелов лауреат за литература е Ръдиард Киплинг – на едва 42 години.

Чинуа Ачебе. Често Академията е критикувана, че е прекалено евроцентрична. Може би това е причината най-големият нигерийски автор да не е признат от нея. Едва 4 африканци са носители на наградата.

Джон Ъпдайк. Академията в Стокхолм често пренебрегва американците – сред тях Ъпдайк, Хенри Джеймс и Марк Твен. През 2008 г., говорителят Хорас Енгдал казва: „САЩ са прекалено изолирани. Не участват достатъчно често в големия диалог на литературата. Това невежество ни притеснява”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

290880144_333694938959612_5486435204075050720_n

Идеи за летни четива

Книгите ни носят усещането, че всичко е наред Богато на преживявания лято не винаги означава …

5 Коментари

 1. Джон Стайнбек?!

  • патрицио

   Понеже знаеш един писател, и реши да пробваш, а?

 2. Носител на Нобелова награда за литература за (1962)

 3. Несъдържателна, безинтересна статия. Иначе по темата – Йордан Йовков.

  Много са били изключени само защото са били от вражеска политическа сила, а други са я получили само за дето са я критикували тази сила. Измислена награда. Малко са получилите я, които наистина заслужават нещо такова.

 4. „3 ОТГОВОРИ ДО “10 ВЕЛИКИ ПИСАТЕЛИ, КОИТО НЕ СА ПОЛУЧИЛИ НОБЕЛОВА НАГРАДА”“

  това пише над коментарите, трябва да е отговорА.