Начало / България / Валери Петров и Милен Врабевски получават гражданската награда на ЕП

Валери Петров и Милен Врабевски получават гражданската награда на ЕП

Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 г. ще бъде връчена на академик Валери Петров и на д-р Милен Врабевски на национална церемония, която се организира от Информационното бюро на ЕП в България, съобщи БГНЕС, позовавайки се на организаторите.

Събитието ще се състои на 11 октомври от 11,30 часа в Софийската градска художествена галерия. Наградата ще бъде връчена на българския поет, писател и преводач академик Валери Петров и на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“. Кандидатурата на Петров бе внесена от българския член на ЕП г-н Ивайло Калфин (С&Д), а на Врабевски — от българските членове на ЕП Андрей Ковачев (ЕНП) и Преслав Борисов (ЕНП).

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на церемонията по връчването на Гражданската награда на Европейския парламент за 2013 година, организирана от Информационното бюро на ЕП в България.

Националното жури беше в състав: Антония Първанова (АЛДЕ), Моника Панайотова (ЕНП), Евгени Кирилов (С&Д) — членове, Владимир Уручев (ЕНП)- заместник-член.

В събитието ще участват български членове на ЕП, членове на Народното събрание на Република България, посланици на държави членки на ЕС, представители на институции, неправителствени организации, граждани.

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение. Тази година общо 43 лауреати от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 16 и 17 октомври в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи. Специална изложба за победителите ще бъде открита от заместник-председателя на ЕП Ани Подимата. През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на „Коста Конкордия“, който помогна за спасяването на много от пътниците и екипажа при потъването на кораба.

Свързани заглавия
Валери Петров и Милен Врабевски с Наградата за европейски гражданин
Валери Петров и Милен Врабевски са номинирани за наградата „Европейски гражданин”

Книги от Валери Петров тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …