Начало / Свят / Забраниха Корана в Русия

Забраниха Корана в Русия

Корана, свещената книга на мюсюлманите, беше забранена в Русия, съобщи „Гардиън”. Съдебно решение в руския град Новоросийск беше взето, че книгата не трябва да се превежда и разпространява в страната.

Последният превод на Корана на руски от 2002 г. е дело на азерския теолог Елмир Кюлиев. Книгата беше обявена за нелегална, проповядваща екстремизъм, обявяване на мюсюлманите за по-висши от немюсюлманите, негативна оценка на хора, които не изповядват тази религия, позитивна оценка за враждебни действия от страна на мюсюлмани към хора, изповядващи друга религия, както и подстрекаване към насилие.

Не е изненада, че отсъждането провокира много негативни реакции от проповядващите исляма в Русия. Мюфтиите в страната осъдиха забраната. Не се знае обаче, каква е мотивацията за решението. Руските власти нямат полза от това да настройват срещу себе си 15% от населението.

Така свещената книга на мюсюлманите се присъединява към много други забранени книги в страната. Такива са всички трудове от нацисти, фашисти, както и книги за национализъм, антисемитизъм и джихад. Без съмнение, много от тях са с екстремно съдържание, но това дали забраняването им е правилно е спорно. В крайна сметка цензурата на тогавашния монарх в Русия забранява трудовете на Ленин и е ясно до какво води това.

През миналата година бяха забранени 60 ислямски книги. Същото сполетя и еврейски текстове. През февруари тази година беше забранено творчеството на турския теолог Саид Нурси. 13 човека получиха присъди за притежание на негови книги.

Макар списъкът да расте, книгите на един от най-големите масови убийци – Йосиф Сталин, се разпространяват без ограничения. Най-голямото издателство в Русия „Eksmo” е публикувало много негови произведения. Разбира се, това може лесно да се обясни. Много хора продължават да вярват, че неговият режим, както и този на Ленин, са били положителни за държавата. Според проучване от 2012 г., 42% от населението го смята за една от най-важните фигури в историята на Русия.

Реакциите срещу отсъждането продължават. Времето ще покаже дали Владимир Путин и другите управляващи ще го опровергаят. Макар свободата на словото да се промотира в цял свят, все още не се оставя на хората да преценят за себе си кое четиво е прекалено екстремно и кое не е.

„Свещен КОРАН“ тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. Естествено е, че по-специално Коранът и Талмуда трябва да бъдат забранени в нормалните държави по причини ясни.