Начало / Свят / Турски издател арестуван в Истанбул

Турски издател арестуван в Истанбул

Раджиб Зараколу е достоен за Нобелова награда, смятат от Международната асоциация на издателите

 

Раджиб Зараколу – основател и директор на турската издателска къща „Белге”, беше задържан в Истанбул миналия петък, пише „Лос Анджелис Таймс”. Освен него са арестувани още 40 активисти. Арестите са част от военна акция срещу кюрдските политически партии. Акцията се осъществява като отговор на атаката на кюрдски бунтовници, която доведе до смъртта на 24 турски войници.

Раджиб Зараколу публикува на турски език книги, които не се приемат добре от властите в страната. Дори такива, които показват факти относно арменския геноцид. На него му е забранено да напуска Турция, а през 1995 г. офиса му е бил взривен, припомнят световните медии.

Задържането на издателя предизвика възмущение в международните издателски среди. „Много е важно да не се объркват усилията на тези, които се опитват да съборят бариерите на цензурата в Турция с тези, които се опитват да налагат политически ред чрез насилие. Зараколу е почетен наш колега и защитник на правото да пишем и публикуваме свободно. Ние категорично протестираме срещу неговия арест”, казва Лари Сиймс, ръководител в „ПЕН” – Международната асоциация на писателите.

Бьорн Смит-Симонсен, председател на Международната асоциация на издателите, заявява: „Раджиб Зараколу не трябва да е в затвора, той заслужава Нобелова награда. Той е гордостта и светлината на свободата на издаването в Турция”. От офиса на организацията в САЩ ще се опитат да се свържат с властите в Турция и да ги накарат да освободят издателя незабавно.

Свързани заглавия
Турският издател на Уилям Бъроуз отива на съд
Фото: humanrightshouse.org

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …