Начало / Класации / Ползването на библиотеките във Великобритания намалява

Ползването на библиотеките във Великобритания намалява

Увеличават се драстично доброволците, които работят в тях

Ползването на библиотеките намалява в Англия, пише „Гардиън”. В резултат на това 33 клона са затворили врати от края на март 2010 г. до края на март 2011 г. Данните се от Института за финанси и счетоводство на кралството. Посетителите също са по-малко – през посочения период броят на хората, отишли до библиотеките бележи регрес с 2,3%, а за последните 5 години – 6,7%. Библиотеките от своя страна също осигуряват по-малък брой книги за своите клиенти. Най-много са намалели нехудожествените четива – с 13,7%.

„Един от проблемите е, че работното време на библиотеките беше разпокъсано от властите. Ако хората не знаят кога библиотеките са отворени, как могат децата и възрастните да ги посещават?”, казва Алън Гибънс – писател, номиниран 2 пъти за медала „Карнеги”.

Проблемът с библиотеките в Англия не е от вчера. 600 от общия брой действащите в момента 4 579 изпитват затруднения. Огромна част от тях независими.

Повече от изненадващ на фона на тези данни е броят на доброволците, желаещи да работят за библиотеките. През последните 12 месеца те са се увеличили с шокиращите 22,3%. Това предизвиква възмущението на известния автор Филип Пулман.

„Кои са тези хора, чиито животи са толкова празни, чието свободно време е необхватно като степите в централна Азия, които нямат семейства, за които да се грижат, нямат никаква работа, никакви отговорности и в същото време са толкова богати, че могат да си позволят да отделят часове всяка седмица, за да работят за нищо!?”, възкликва той.

Броят на хората, назначени на работа в библиотеките, също бележи спад с 4,3%.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

z26368530IER,Nagroda-literacka-Nike-2020--Zwyciezca-Radek-Rak

Ветеринар стана писател на годината в Полша

Радек Рак се е посветил на фантастиката 33-годишният писател нашумя в родината си с историко-фантастическия …