Начало / Свят / Франция защитава книжарниците си от „Амазон“

Франция защитава книжарниците си от „Амазон“

Френският парламент прие закон, който забранява на интернет книжарниците да предлагат безплатни доставки на клиентите, опитвайки да защити местните търговци от доминацията на америконската компания „Амазон“, съобщи БГНЕС, цитирайки „Файненшъл таймс“.

Френският министър на културата Орели Филипети, която предложи закона, обвини „Амазон“, че използват безплатните доставки, за да заобиколят френските закони, контролиращи цените на книгите. Пред парламента тя заяви:

„Сигурна съм, че щом „Амазон“ премахнат нашите търговски вериги и книжарниците и заемат доминантна позиция на пазара, ще вдигнат таксите за доставка“.

Новият закон, който тепърва трябва да бъде ратифициран от Сената, е поредният ход на държавата срещу интернет компаниите, за които тя твърди, че използват пазара, за да ощетят местните си конкуренти.

Законът бе подкрепен от всички големи партии и е част от усилията на социалистическото правителство на президента Оланд да регулира онлайн търговията и да лобира за международно споразумение относно данъчното облагане на големите компании като „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Амазон“ в страните, откъдето са клиентите им. „Амазон“ нападна закона, твърдейки, че мярката ощетява френските потребители и малките издателства, които използват интернет, за да се популяризират.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225639_b

Иво Сиромахов вдъхва живот на 12 нови вдъхновяващи приказки за смели читатели от 6 до 66

След „Малки приказки” и „Приказки от планината” популярният сценарист, телевизионен водещ и журналист Иво Сиромахов …