Начало / Свят / Номинираните за наградата „Гонкур”

Номинираните за наградата „Гонкур”

Девет романа се борят за най-престижната френска литературна награда „Гонкур”, съобщи Франс прес, цитирана от  българските агенции. Тази година тя ще бъде връчена на 4 ноември. В дългия списък попаднаха 15 заглавия, на след селекцията ще се конкурират следните книги: „Четвъртата стена“ от Сорж Шаландон, „Малки съдбоносни сцени“ от Силви Жермен, „Довиждане там горе“ от Пиер Льометр, „Palladium“ от Борис Разон, „Случаят Едуар Айнщайн“ от Лоран Сексик, „Замяната на принцесите“ от Шантал Тома, „Гола“ от Жан-Филип Тусен, „Изобретението на живота ни“ от Карин Тюил и „Arden“ от Фредерик Верже.

Академията Гонкур е създадена във Франция през 1900 г. по волята на Едмон дьо Гонкур, както и с намеренията на по-рано починалия му брат Жул дьо Гонкур. Целта на този литературен кръг е да се определя едноименната френска литературна награда за „работа на въображението в проза“. Юридически Академията „Гонкур“ е основана през 1902 г., а първата награда е връчена на 21 декември 1903 г. Съгласно завещанието на братя Гонкур десетте члена на Академията трябва да бъдат измежду най-изтъкнатите писатели на времето, а награденият роман — най-значителното художествено произведение в проза, написано на френски език за годината. Не е задължително авторът да е французин. Наградата може да бъде присъдена само веднъж в живота на всеки писател. Изключение прави само литературната измама на Ромен Гари, награден през 1956 за романа „Корените на небето“ , и през 1975, под псевдоним Емил Ажар, за романа „Животът пред теб“.Наградата има символичен финансов еквивалент – 10 евро.

Кой кой е в краткия списък на Академия „Гонкур” за 2013 г.

Сорж Шаландон е роден на 16 май 1952 г. и дълги години е работил като журналист за в. „Либерасион“. Има 5 романа.

Силви Жермен  е родена през 1954, следва философия и има шанс неин професор да бъде Еманюел Левинас – „ум, който ме беляза и храни“. Позната е на българската публика с романа „Необятност“ – разказ за страданието на онези, на които Нежната революция не носи освобождение.

Пиер Леметр роден през 1956 г. в Париж. Автор на трилъри. Сценарист. Дълги години е работил и като учител по литература. Вж. интервю с него.

Борис Разон е журналист. „Паладиум“ е първият му роман и разказва личната му история.

Лоран Сексик е роден през 1962 г. в Ница. Лекар по образование. Автор на романа „Последните дни на Стефан Цвайг“, превърнал се в бестселър.

Шантал Тома е родена в Лион през 1945 г. Романът й „Les adieux à la reine (Farewell, My Queen” е посветен на последните дни на Мария Антоанета. Той е в основата на филма „Сбогом моя кралице“ с Даян Крюгер.

Жан-Филип Тусен е белгиец. Автор е на издадените у нас книги „Банята“ и „Господинът“. Известен е с изящния си стил и усет към детайла.

Карин Тюил e родена в Париж през 1972 г. През 2010 г. е номирана за наградата „Гонкур“ с романа „Six mois, six jours” („Шест месеца, шест дни”).

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …