Начало / Свят / Дейвид Бауи e почитател и на руската литература

Дейвид Бауи e почитател и на руската литература

Художествената галерия на канадската провинция Онтарио представи изложба на Дейвид Бауи, съобщи „Индипендънт”. Тя е наречена „David Bowie Is” и стартира тази седмица. Артикулите са от личния архив на известния певец.

Кураторите на музея представиха списък от 100-те любими книги на Бауи. Сред тях са класики като „1984” от Джордж Оруел, „По пътя” от Джак Керуак, „Хладнокръвно” от Труман Капоти, „Портокал с часовников механизъм” от Антъни Бърджес, „Майстора и Маргарита” от Михаил Булгаков, „Лолита” от Владимир Набоков. Вижда се, че Бауи е почитател не само на американската, но и на руската литература.

Включени са и произведения на по-съвременни писатели, сред които „Краткият чуден живот на Оскар Уао” от Джуно Диас, „Пари” от Мартин Еймис, „Бял шум” от Дон Делило, „Папагалът на Флобер“ от Джулиан Барнс, „Нощи в цирка” от Анджела Картър и др.

По-рано тази година изложбата беше открита в Лондон. Предстои тя да посети още Торонто, Чикаго, Париж и Грьонинген.

Дейвид Бауи е английски певец, музикант и аудио инженер, роден през 1947 г. Считан е за иноватор в музиката, особено за творчеството си през 70-те години на миналия век. Концептуалният му албум „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” е смятан за един от най-важните в рок музиката. Продадени са около 140 милиона копия от негови албуми.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …