Начало / България / Съвременни български автори ще бъдат превеждани на руски

Съвременни български автори ще бъдат превеждани на руски

Министър Петър Стоянович се срещна с Генералния директор на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино“ в Москва Екатерина Гениева, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Министерството на културата.

По време на разговора е било обсъдено издаването на български автори в Русия и реализацията на проекта „Нов български роман“. С договорено съвместно финансиране се предвижда да бъдат преведени на руски език български романи на съвременни автори. Екатерина Гениева отбелязала, че след близо 30-годишно отсъствие на книжния пазар в Русия, първите издадени пет български романа от тази серия – „Майките“ на Теодора Димова, „Естествен роман“ на Георги Господинов и трилогията на Анжел Вагенщайн „Прокудените. Двадесетият век“ (“ Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“, „Сбогом Шанхай“) – вече излязоха на руски език и се радват на голям читателски интерес.

От руска страна е бил поставен и въпросът за сътрудничество в областта на превода чрез създаването на преводаческа школа и организирането на съвместни семинари, като министър Стоянович подчертал, че това би било много полезна стъпка за разширяването на литературния обмен. Обсъдена и възможността за подготовката и реализирането на двуезично издание, посветено на отбелязването на 200-годишнината от рождението на руския поет и писател Михаил Юриевич Лермонтов /1814 – 1841/, която светът ще отбележи през 2014 г.

Директорът на Библиотеката Екатерина Гениева е предложила в един от следващите броеве на списанието „Вестник Европы“ http://www.vestnikevropy.com/, което се издава със съдействието на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература, да бъдат представени и съвременни български поети и писатели. В престижното литературно издание поезията, прозата и интервютата с авторите се публикуват не само на руски, но и в превод на английски език.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …