Начало / Свят / САЩ не пуснаха Илия Троянов в страната си

САЩ не пуснаха Илия Троянов в страната си

Американските власти са отказали да пуснат в страната германския писател от български произход Илия Троянов. Той предполага, че причината е отвореното писмо, което известни германски интелектуалци изпратиха на канцлера Ангела Меркел на 26 юли. В него те протестираха срещу безконтролното подслушване, което американските власти осъществяват включително в Германия. До момента писмото е подписано от 70 хил. души.

В статия за „Франкфуртер алгемайне цайтунг” самият Троянов разказва как на 30 септември е бил спрян на бразилско летище, откъдето е искал да лети за Денвър, за да участва в конференция на северноамерикански германисти. Писателят е имал виза и изрядни документи, както и покана от домакините си, но не е бил допуснат да се качи на самолета.

„Единственото обяснение, което получих на гишето за чекиране, беше, че моят случай е специален и нямам право да летя. До момента не знам защо не ми е позволено да пътувам в САЩ. Предполагам, че става въпрос за отмъщение на моя протест, както и на цялостната ми правозащитна дейност. Повече от иронично е, когато един автор, който дава гласа си срещу опасностите от прекомерната намеса на тайните служби в живота на гражданите си, получава забрана да пътува в „страната на смелите и свободните”. Това вероятно е дребен и единичен случай, но той илюстрира последиците от наивното поведение на много хора, които се успокояват с мантрата „Това не ме засяга”. Не е далеч денят, когато всички такива хора ще получат сметката за собственото си поведение”, разсъждава Троянов.

Илия Троянов е роден в  София през 1965 г. През 1971 г. семейството му бяга през Югославия и Италия в Германия. На следващата година се премества в Кения. До 1984 г. живее в Найроби. Троянов следва право и етнология в Мюнхен, но прекъсва и създава издателство “Кирил и Методий” през 1989 г., а след това и издателство “Марино”. По-късно живее в Мумбай, Кейп таун, Майнц и Виена. Романът му “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (1996) го прославя като писател. Носител е на множество литературни награди за книгите си “Кучешки времена” и “Събирачът на светове”.

Книги от Илия Троянов тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …