Начало / Свят / Филип Рот получи Ордена на почетния легион, сравниха го с Достоевски

Филип Рот получи Ордена на почетния легион, сравниха го с Достоевски

Френският външен министър Лоран Фабиюс награди Филип Рот с Ордена на почетния легион, съобщи mediabistro.com. Това се случи на официална церемония във френското посолство в Ню Йорк в петък. Фабиюс похвали Рот за приноса му към литературата и отбеляза дългата връзка на писателя с Франция.

Франция е важна за живота и кариерата на Рот. Първият му разказ е отпечатан в „The Paris Review”. Френски е и първият чужд език, който проговаря, макар да не го научава перфектно. Фабиюс заяви, че Рот стои на равно във френската литературна карта с автори като Луи-Фердинан Селин и Фьодор Достоевски.
На церемонията беше отбелязано още и предстоящото отваряне на първата френска книжарница в Ню Йорк. Тя ще стартира в началото на 2014 г.

Книжарницата ще се намира във френското посолство в града. Тя ще приема литературни събития и други културни мероприятия. Министърът заяви, че иска това да бъде не просто място, на което да се продават книги, но и отворен трибунал за дебати и център, стимулиращ гражданското общество.

Свързани заглавия
Филип Рот: Живеем в обществото на цензурата
Филип Рот: Писането те превръща в някого, който винаги греши
Документален филм за Филип Рот излиза този месец
Филип Рот – най-великият жив американски писател

Книги от Филип Рот тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …