Начало / Свят / Мая Анджелоу и Джуно Диас с престижни награди от „The Norman Mailer Center

Мая Анджелоу и Джуно Диас с престижни награди от „The Norman Mailer Center

 „The Norman Mailer Center” – центърът, носещ името на писателя Норман Мейлър, и организацията „Writers Colony” взеха решение да дадат приз за цялостен принос към света на литературата на Анджелоу, съобщи huffingtonpost.com. 85-годишната писателка ще получи своята награда на гала вечер на 17 октомври. Припомняме, че по-рано този месец, Националната фондация на книгите в САЩ също даде отличие на Анджелоу за цялостен принос.

„The Norman Mailer Center” също така ще награди Джуно Диас за неговата журналистическа работа, която носи духа на Майкъл Хейстингс. Хейстингс почина този юни в автомобилна катастрофа едва на 33 години. Той е известен най-вече със статията си за „Rolling Stone”, която доведе до оставката на генерал Стенли Маккристъл – главнокомандващ на американските сили в Афганистан.

Мая Анджелоу е известна американска писателка и борец за гражданските свободи. Родена е през 1928 г. Тя е публикувала 6 автобиографии, 5 книги с есета, както и поезия, пиеси, сценарии за филми. Първата й автобиография, „I Know Why the Caged Bird Sings”, е публикувана  през 1969 г. С нея печели респекта на литературните критици. Последната – „A Song Flung Up to Heaven”, е от 2002 г. В организации за защита на правата на чернокожите е работила заедно с Мартин Лутър Кинг и Малкълм Екс.

Джуно Диас е американски писател от доминикански произход, роден през 1968 г. Главно пише разкази, но има и един публикуван роман – „The Brief Wondrous Life of Oscar Wao”. За него получава „Пулицър” за белетристика през 2008 г. Книгата е преведена и на български – „Краткият чуден живот на Оскар Уао“. Работи и като преподавател по творческо писане в университета „Massachusetts Institute of Technology”.

„Краткият чуден живот на Оскар Уао“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Brat4

10 малки книжарници с голямо послание

Събираме адресите им по целия свят Книжарницата обикновено е място и с атмосфера, и с …